За вихідні сталося 2 акти вандалізму щодо польських пам’ятників.

 

10 березня у Львові невідомі облили червоною фарбою і написали образливі слова на адресу поляків на пам’ятнику польським науковцям на Вулецьких пагорбах, інформує Радіо Свобода.

 

А 12 березня стало відомо про акт вандалізму у селі Підкамінь на Львівщині. Тут меморіал розмалювали фарбою – написали образливі слова й намалювали свастику.

 

Пам’ятник на Вулецьких пагорбах встановлений у 2011 році на вшанування убитих у 1941 році 40 професорів. Меморіал у Підкамені нагадує про вбивство 150 поляків 1944-го.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін написав у своєму Twitter’і, що чергові акти вандалізму позначені почерком третьої сторони, якій спільно Україна і Польща дають рішучу відсіч.

 

Посол Польщі в Україні Ян Пєкло повідомив, що через цей інцидент буде видано дипломатичні ноти МЗС України, а польська сторона контролюватиме хід розслідування. Посол написав: «Маємо справу з посиленням таких явищ, що показує безпорадність сторони, яка це провокує».

 

Очільник Львівської облдержадміністрації Олег Синютка у заяві ЛОДА щодо актів вандалізму називає їх «спланованими провокаціями з метою погіршити відносини між українським та польським народами». Він вважає, що за цими провокаціями стоїть третя сторона, яка вже тривалий час намагається розпалити національну ворожнечу.

 

Тим часом поліція відкрила два кримінальні провадження за статтею «хуліганство». На місцях подій працювала слідчо-оперативна група.

 

На сьогодні встановлено охорону біля пам’ятника польським науковцям у Львові. Однак, за словами начальника поліції у Львівській області Валерія Середи, немає змоги виставити охорону біля всіх пам’ятників на Львівщині.

13.03.2017