Олег Синютка назвав кілька ймовірних причин трагедії на шахті «Степова».

 

Уряд створив комісію, що розслідуватиме причини трагедії на шахті №10 «Степова» у селі Глухів Сокальського району Львівщини. Зараз на підприємстві тривають роботи з дегазації та відкачування води, а завтра стане відомо, коли тут відновлять роботу. Нині голова Львівської ОДА Олег Синютка сказав про ймовірні причини вибуху, передає Радіо Свобода.

 

«Обладнання шахт є достатньо застаріле. На відміну від східних областей, у нас, у Львівсько-Волинському вугільному басейні, практично не оновлювалось обладнання, зокрема комбайни, які застарілі. І це буде розглядатись однією з версій. Ще одна з версій, що розглядатиметься, – роботи зі збільшення обсягів видобутку вугілля і розробка нової лави, яка велась у стволі шахти «Степова», – каже Олег Синютка.

 

Олег Синютка заявив, що від часу блокади активістами й народними депутатами залізничного переїзду на Донбасі, через що з окупованої території в Україну не надходить вугілля, на львівських шахтах почали його більше видобувати.

 

«Я не можу робити висновки про пряму залежність блокади й аварії. Те, що ми змушені були нарощувати обсяги видобування вугілля, щоби забезпечити енергетичну безпеку країни, – це очевидно», – додав він.

 

Голова Незалежної профспілки шахтарів Михайло Волинець повідомив, що «з-поміж різних причин (аварії) може бути іскра, полум’я і при порушенні системи вентиляції не спрацювали контролюючі пристрої; робота щодо розслідування триває».

 

Постраждалі шахтарі говорять, що ймовірною причиною може бути збій у датчиках, які мали б сигналізувати про підвищену загазованість. Водночас міністр енергетики Ігор Насалик нині заявив: він здивований тим, що вибух стався саме на цій шахті, адже тут встановлені автоматизовані датчики, на відміну від інших копалень.

 

Завтра, 4 березня, відбудуться похорони 8-ми загиблих гірників. Їхні родини вирішили, що ховатимуть кожного окремо.

03.03.2017