СБУ перехопила переговори Захарченка про "націоналізацію" на користь Курченка.

 

Служба безпеки України перехопила розмову ватажка екстремістського руху "ДНР" Олександра Захарченка, котра свідчить про те, що російські куратори планують передати прибуткові українські підприємства структурам олігарха Сергія Курченка, який переховується на території Росії.

 

Про це повідомляє прес-центр СБУ.

 

"Зрозуміло, що податки від "націоналізованих" підприємств внаслідок блокади не надходитимуть до українського бюджету, а всі прибутки опиняться у "гаманці" екс-президента України Януковича", – прокоментували у СБУ.

 

Співрозмовником Захарченка є громадянин РФ на прізвисько "Сєрий". Ватажок руху "ДНР" каже йому, що "прийшла бомага", котра пропонує менеджментові низці підприємств зібратися в Москві в офісі компанії, котра належить Курченку. "Це ми, виходить, за Курченка забираємо підприємства всі", – каже Захарченко.

 

Зі слів ватажка екстремістів, Курченкові пропонують передати підприємства, з котрими самопроголошені князьки ніби не можуть впоратися. Зокрема йдеться про Харцизький трубний завод, Єнакієвський металугійний завод і його філіал у Макіївці, Донецький металургійний завод "Донецьксталь".

 

Захарченко невдоволений такою пропозицією. "Розумієш, така ситуація, Курченко забере в нас все, що є найкращим. Нам залишиться ще 30 з лишком підприємств, які не потрібні – стадіони, "люкси", готелі – вони збиткові... Тоді не треба. Або [нехай] забирають всі сорок підприємств, і нехай тоді всією цією дурнею [займаються]", – сказав ватажок бойовиків.

 

Напередодні контрольовані Росією сепаратистські організації розпочали "націоналізацію" підприємств із українською реєстрацією на Донбасі. Вони обґрунтовують свій крок як відповідь на блокаду залізниці на лінії розмежування.

 

Власником Єнакіївського металургійного та Харцизького трубного заводу є холдинг "Метінвест"; понад 70% акцій компанії належать СКМ Ріната Ахметова, а майже 24% – "Смарт-холдингу" Вадима Новинського.

 

Акціонери зазнали істотних збитків після початку блокади залізниці на Донбасі. "Бізнес металургійного холдингу Ахметова і Новинського вже почав потерпати через блокаду. 21 лютого "Метінвест" оголосив про зупинку Єнакіївського метзаводу і "Краснодонвугілля". Компанія Dragon Capital оцінює втрати "Ментінвесту" від зупинки цих підприємств у $5-10 млн місячно", – пише "Ліга".

 

Готель "Люкс", про який говорив Захарченко, вважали резиденцією Ріната Ахметова. Його ж компанії належить і стадіон "Донбас Арена", котрий на тижні захопили бойовики.

 

02.03.2017