Порошенко відбув переговори із Трампом.

 

Президент України Петро Порошенко відбув телефонну розмову з президентом Сполучених Штатів Америки Дональдом Трампом.

 

Як інформує прес-служба голови держави, Порошенко привітав свого колегу з інавгурацією на посаді голови Сполучених Штатів та висловився за активізацію діалогу на всіх рівнях з новою американською адміністрацією.

 

Співрозмовники обговорили питання зміцнення стратегічного партнерства між Україною та США. Особливу увагу приділили врегулюванню ситуації на Донбасі та досягненню миру політико-дипломатичним шляхом.

 

"Сторони висловили глибоку стурбованість через ескалацію напруженості та погіршення гуманітарної ситуації, передусім у районі Авдіївки. Лідери країн наголосили на нагальній необхідності встановлення режиму повного припинення вогню", – переповідає прес-служба президента.

 

Петро Порошенко подякував колезі за тверду підтримку суверенітету та територіальної цілісності України.

 

Голова держави висловився за активізацію економічних і ділових зв’язків, що сприятиме створенню нових робочих місць і зростанню добробуту громадян обох країн.

 

Під час розмови також ішлося про майбутній візит президента Петра Порошенка до Вашингтона. Для підготовки поїздки до США вирушить міністр закордонних справ України.

 

Водночас, як інформує прес-служба Білого дому (повідомлення поширила амбасада США в Україні), Дональд Трамп мав "дуже добрий дзвінок" до Порошенка, під час котрого йшлося "про різноманіття тем, включно з довготривалим конфліктом України із Росією".

 

"Ми працюватимемо з Україною, Росією та всіма іншими сторонами для того, щоб допомогти їм відновити мир вздовж кордону", – сказав Трамп.

 

Офіс Трампа підтвердив: обговорювався потенціал для зустрічі президентів у близькому майбутньому.

 

05.02.2017