Прокурор Сан-Франциско подав позов на президента США.

Денніс Еррера намагається оскаржити підписаний Дональдом Трампом указ, спрямований проти так званих «міст-притулків», до який належить, зокрема, й Сан-Франциско.

 

                      Прокурор Сан-Франциско Денніс Еррера 

 

Позивачами виступають місто й округ Сан-Франциско, відповідачами – президент США Трамп, міністр внутрішньої безпеки Джон Келлі, а також виконувач обов’язків генерального прокурора США Дана Бенте – повідомив телеканал NBC.

 

Трамп підписав постанову про «міста-притулки» 25 січня разом з указом про будівництво муру на кордоні з Мексикою і про боротьбу з нелегальними міґрантами.

 

«Містами-притулками» називають населені пункти, в яких влада відмовляється затримувати і видавати імміґраційним органам нелегальних міґрантів лише через відсутність у них документів. На даний час в США є сотні таких територій – це далеко не завжди міста. У їхнє число входять, наприклад, Сан-Дієго, Сан-Франциско, Лос-Анжелес, Сіетл, Денвер, Остін, Бостон тощо.

 

Прихильники існування «міст-притулків» стверджують, зокрема, що на їхніх територіях нелегали не бояться в разі необхідності звертатися в поліцію. Через це, за їхніми словами, в «містах-притулках» нижчий рівень злочинності.

 

Тим часом указ Дональда Трампа позбавляє такі міста федеральних субсидій на сотні мільйонів доларів.

 

У позовній заяві Денніса Еррери наголошується, що постанова Трампа порушує десяту поправку до Конституції США, яка встановлює, що повноваження, які Конституція прямо не відносить до відання федеральних властей, зберігаються за штатами і громадянами. За словами прокурора Сан-Франциско, адміністрація президента помилково звинувачує «міста-притулки» в приховуванні злочинців.

 

«Подання позову – це непростий крок. Але він потрібен для захисту людей цього міста, штату і країни від свавілля з боку президента, чиї слова і дії поки що продемонстрували мало поваги до нашої Конституції і верховенства закону. Ця країна була заснована на тому принципі, що федеральний уряд не може втручатися в роботу державних та місцевих органів влади, наприклад, в частині проведення імміграційної політики. Сьогодні я захищаю цей засадничий принцип», – заявив Денніс Еррера.

01.02.2017