ВР ухвалила закон про е-квиток для міського транспорту.

 

Верховна Рада внесла зміни до низки законодавчих актів з метою впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті.

 

За схвалення закону на засіданні ВР у вівторок – першому після святкових вакацій – проголосувало 265 народних депутатів.

 

Як ідеться у пояснювальній записці до законопроекту, чинна система оплати та контролю проїзду в міському пасажирському транспорті України є застарілою та має багато недоліків.

 

"Використання паперових квитків (які часто взагалі відсутні) не дає можливості проконтролювати реальний пасажиропотік на маршрутах громадського транспорту і відповідно – обіг готівкових коштів; призводить до погіршення рівня безпеки перевезення пасажирів громадським транспортом", – обґрунтовують автори законодавчої ініціативи.

 

На думку творців проекту, впровадження автоматизованої системи обліку оплати матиме позитивні фінансові наслідки. "Електронний облік пасажиропотоку на маршрутах громадського транспорту дозволить оцінити реальних обіг коштів, а відповідно – оцінити обґрунтованість тарифів на перевезення та можливості оновлення автопарку перевізника. Окрім того, система забезпечить можливість зручної, швидкої оплати і контролю проїзду, а також зменшиться час затримки громадського транспорту на зупинках. Це також дозволить впроваджувати різноманітні гнучкі тарифні системи", – вважають депутати.

 

Верховна Рада, зокрема, надала органам місцевого самоврядування повноваження впроваджувати автоматизовані системи незалежно від форм власності та самостійно визначати порядок їх функціонування, а також затверджувати правила користування міським пасажирським транспортом; передбачила обов’язковість забезпечення пільгових категорій населення електронними квитками у населених пунктах, де запроваджено автоматизовану систему обліку оплати проїзду; встановила обов’язок для пасажирів здійснювати реєстрацію проїзних документів у населених пунктах, де запроваджено автоматизовану систему.

 

Доповідач законопроекту Ігор Васюник сказав у коментарі журналістам, що впровадження е-квитка у громадському транспорті покладе початок реальній реформі у сфері перевезень.

 

"Цей закон не просто дає органам місцевого самоврядування впроваджувати е-квиток в громадському транспорті, це змусить систему громадських перевезень запрацювати ефективно та прозоро. Фактично, це кардинальне реформування сфери перевезень громадським транспортом, щоб ми нарешті дійшли до стандартів цивілізованих країн світу", – цитує "Укрінформ".

 

"Буде реальний облік пасажиропотоку, це дозволить вивести кошти з «тіні», це шлях до зручного способу оплати за проїзд – банківською карткою, через мобільний телефон, тощо. Нарешті ми зупинимо таке ганебне явище, коли пенсіонерів водії маршруток виганяють з транспорту, не буде фальшивих пільгових проїзних. Це – реальна реформа згідно з європейськими принципами, яка матиме вплив на економіку в масштабах всієї країни", – переконує Васюник.

 

17.01.2017