НБУ виправдовує падіння гривні зменшенням експорту.

 

Національний банк України пов'язує волатильність обмінного курсу гривні на початку 2017 року обмеженою пропозицією іноземної валюти.

 

Як ідеться у коментарі заступника голови НБУ Олега Чурія, у перші післясвяткові дні на міжбанківський ринок надходила для продажу валютна виручка, яка накопичувалася під час новорічних вихідних днів в Україні, котрі збігалися з робочими днями у США та Європі.

 

"Наразі нижчу, ніж в попередні місяці, пропозицію валюти зумовлює традиційний для перших місяців року сезонний спад ділової активності, який зокрема полягає у дещо меншому надходженні виручки від експорту врожаю агрокультур, які були основним джерелом іноземної валюти в осінні місяці. Водночас роль основного джерела валютної виручки поступово переймає металургійний експорт. Цьому також сприяє світова цінова кон’юнктура завдяки подорожчанню сталі та залізної руди", – заявив Чурій, згідно з повідомленням НБУ.

 

Національний банк готовий виходити на ринок з валютними інтервенціями "для згладжування надмірних коливань" і запевняє, що має "достатньо інструментів для цього".

 

З початку 2017 року НБУ продав іноземної валюти на 14,6 млн. дол. А 13 січня центробанк оголосив про аукціон з продажу до 100 млн. дол. США.

 

13.01.2017