Кубинці в США більше не матимуть пріоритету на отримання азилю.

Президент США Барак скасував своєю постановою особливі правила міграційного регулювання для кубинських біженців у рамках нормалізації відносин Вашингтона з Гаваною.

 

 

За словами Обами, відтепер кубинські імміґранти проходитимуть ту ж процедуру реєстрації і натуралізації, що й імміґранти з інших країн – повідомило видання Daily Mail. «Якщо кубинські імміґранти, котрі нелегально пробралися на територію США, не перебувають під захистом гуманітарного права, то їх депортують на Кубу», – заявив у п'ятницю, 13 січня, все ще чинний президент Сполучених Штатів.

 

Таким чином, завершилася політика полегшеного доступу до США для біженців з Куби, яка діяла після кубинської революції 1959 року. Протягом 35 років Сполучені Штати приймали всіх біженців з Куби, що стало додатковим приводом для збільшення масштабів кубинської міґрації.

 

Основним шляхом біженців був морський – довжиною приблизно 180 кілометрів на найкоротшій ділянці Карибського моря між Кубою і Флоридою. 1995 року тодішній президент США Білл Клінтон запровадив принцип «сухі ноги, мокрі ноги» (wet foot, dry foot): полегшена процедура надання притулку діяла лише для тих біженців, котрі досягали берега, а захоплених береговою охороною в морі повертали назад на Кубу. Після цього стрімко зросла кількість біженців, котрі пробиралися до США сухопутним шляхом через треті країни.

 

Так само скочила кількість кубинських мігрантів до США влітку 2015 року. Кубинці стали побоюватися, що після нормалізації відносин між Гаваною і Вашингтоном вони не зможуть більше отримати політичний притулок в США.

13.01.2017