На заводі «Сільмаш» встановлюють обладнання для пресування сміття.

 

У Львові на території колишнього заводу «Сільмаш» встановлюють обладнання для пресування сміття італійської фірми Macpresse, загальною вартістю близько 1 млн євро. Це обладнання ЛКП «Львівспецкомунтранс» взяло на три місяці в оренду у компанії «Грінера Україна» за символічну ціну – 10 грн в місяць, інформує Львівський портал.

 

Як повідомив власник компанії-перевізника «Грінера» Богдан Михалусь, потужність обладнання –  40 тонн в годину. За його словами, у зимовий період року пресування може спростити вивезення сміття з міста.

 

«Велика частина сміття вивозиться за межі Львівської області, яке само в собі має 30% води. Якщо воно є в  машині, і перевозиться, то на дні утворюється, а згодом замерзає вода. Тоді стає дуже проблематично це сміття вивантажити. Це обладнання сміття спресовує, має навколо себе спеціальний конвеєр, який збирає рідину. Це не інфільтрат, що є на сміттєзвалищі, коли вода проходить через сміття. Це є свіжовитиснута вода, і її просто забирають в резервуар і забирають на очисні споруди», – зазначив він, додавши, що на території, де зараз встановлюють обладнання, складати сміття не будуть.

 

За словами Богдана Михалуся, зараз обладнання для пресування монтують. А ближче до середини січня зможуть його запустити.  Також він повідомив, що брикетувальний прес та устаткування для обгортання сміття, що разом коштують близько мільйона євро, в майбутньому буде використовуватися на сміттєсортувальному заводі.

 

Водночас директор департаменту житлового господарства Львівської міськради Сергій Бабак повідомив, що обладнання стоятиме на Шевченка, 327-г три місяці, а потім буде видно, чи продовжувати оренду, чи ні.

 

Щодо можливих протестів від мешканців Рясне, Левандівки та інших прилеглих територій, С. Бабак сказав, що людям спробують пояснити ситуацію.

 

«Будемо їм пояснювати. Тому що я розумію, коли є протести під час порушення законодавства, коли порушуються екологічні норми. Підприємство має право здійснювати свою господарську діяльність. Якщо стандарти не порушені, ніхто не має права порушувати діяльність міста», – прокоментував він.

 

16 грудня на територію ЛКП «Львіспецкомунтранс», що на вулиці на вул. Шевченка, 327г, завезли техніку. Мешканці і активісти, які зібралися на пікет біля підприємства, переконані, що обладнання призначене для пресування сміття і зведення тут сміттєсортувальної лінії. Раніше голова ОДА Олег Синютка запевнив, що такої лінії в Рясному не буде.

19.12.2016