ЄУ надасть Нідерландам ґарантії щодо України.

Про це в понеділок, 12 грудня, повідомила інформаційна аґенція Reuters, яка стверджує, що має в своєму розпорядженні проект резолюції щодо Угоди про асоціацію між ЄУ та Україною, яка має бути ухвалена на майбутньому саміті Європейської Унії.

 

 

У проекті резолюції саміту ЄУ, який має відбутися  в середині грудня, нібито йдеться про те, що Угода про асоціацію не передбачає надання ні Європейською Унією загалом, ні її окремими членами ґарантій безпеки або військової підтримки Україні.

 

Окрім того, Угода не правитиме для українських громадян за ґарантію для отримання права на проживання або прийняття на працю на території ЄУ, повідомляє Reuters з покликом на документ. Також Угода не має передбачати ґарантованого надання фінансової підтримки Україні.

 

У проекті документа теж наголошується, що боротьба з корупцією в Україні є ключем до налагодження тісніших зв'язків між Києвом і Брюсселем.

 

«Ставки високі. Врешті-решт, якщо Угоду про асоціацію не буде ратифіковано голландцями, то це буде поразкою для України, поразкою для ЄУ і перемогою Росії», – заявив у коментарі для Reuters один високопосадовий брюссельський дипломат.

 

Такими хитрими формулюваннями в резолюції Брюссель має намір зреагувати на результати референдуму про ратифікацію Угоди про асоціацію ЄУ–Україна, який відбувся навесні цього року в Нідерландах. Нагадаємо, що референдум ініціювали євроскептики з громадянської ініціативи GeenPeil. 61 відсоток тих, хто прийшов на виборчі дільниці, висловився проти ратифікації, підтримали її лише 38 відсотків. При тому в референдумі взяли участь трохи більше 32 відсотків електорату.

 

Попри те, що референдум має лише рекомендаційний характер, прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що уряд враховуватиме волю громадян. Він запропонував Унії компромісний варіант – ратифікувати угоду, але додати до неї особливу нідерландську позицію.

 

Під цей момент Угоду про асоціацію ратифікували 27 з 28 країн ЄУ і вона застосовується в так званому попередньому режимі.

12.12.2016