Поліція затримала зловмисників, що вербували українців для торгівлі наркотиками у РФ.

 

Національна поліція України викрила злочинне угрупування, котре вербувало українців для роботи наркокур’єрами у Росії, фактично рекрутуючи їх у рабство.

 

Про це повідомили представники Нацполіції на брифінґу, інформує Еспресо.TV.

 

Правоохоронці встановили чотирьох основних фіґурантів кримінального провадження – організаторів банди. Всіх затримано.

 

У зловмисників був свій "колл-центр", їхня реклама поширювалася у публічних місцях, зокрема у метро. Рекрутування проводилося через Київ.

 

"Близько року тому на території України почало діяти організоване злочинне угруповання, яке складалося з одного молдованина і громадян України, – прокоментував на прес-конференції радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. – Мета їхньої діяльності – це вербування молодих українців віком від 20 до 30 років через оголошення в метро, безкоштовних газетах, де вказувалося, що громадяни можуть працювати кур'єрами і отримувати 6-8 тис. грн.".

 

Шукачам роботи розповідали, "що ви поїдете в Росію, будете жити на винайманих квартирах: хтось в Москві, хтось у Петербурзі – ви отримаєте телефон, на який через спеціальний месенджер будуть приходити команди", – розповів Геращенко. За словами Геращенка, "наркокур'єри" отримували повідомлення з точними координатами наркотиків, а далі завданням було – "розвозити ці пакетики і залишати їх у схованках".

 

"Справжня ціль цього угруповання – це було робити статистику російським правоохоронцям у боротьбі з наркоторгівлею", – вважає Геращенко.

 

У липні Міністерство закордонних справ України застерегло громадян України від відвідин Росії, закликавши реально оцінювати наявні ризики та загрози та ретельно зважувати потребу у здійсненні подорожей. МЗС констатувало істотне збільшення випадків, коли українців безпідставно затримують у РФ. Зокрема, почастішали випадки затримань громадян, серед особистих речей яких нібито виявили наркотичні речовини.

 

МЗС також поінформувало про практику втягнення українців у злочинну діяльність із незаконного перевезення наркотичних речовин "шляхом надання пропозицій про працевлаштування експедиторами для доставки товару до країн ближнього зарубіжжя". "Упродовж останнього часу до МЗС неодноразово надходили звернення членів родин експедиторів-громадян України про арешт їх рідних у Російській Федерації за звинуваченням у незаконному ввезенні на територію РФ наркотичних речовин у відправленнях, які вони перевозили", – інформувало МЗС у липні.

 

У вересні МВС Росії повідомило про те, що від початку 2016 року в Росії за розповсюдження синтетичних наркотиків затримали 70 громадян України. Таку заяву зробив начальник управління з контролю за обігом наркотиків МВС РФ Андрій Храпов. "На території України шукають вербувальників, і тим, хто відповідає вимогам, дають інструктаж і переправляють до Росії", – заявив чиновник. Російська міліція цілковито поклала відповідальність на український бік, стверджуючи, що саме в нашій державі "наркодилери" отримують інструкції, а також "явки" та інформацію про точки збуту.

 

02.12.2016