Російський космічний корабель «Прогресс» згорів в атмосфері.

Цю інформацію підтвердила Державна корпорація космічної діяльності «Роскосмос».

«1 грудня 2016 року з космодрому Байконур був здійснений запуск РН «Союз-У» з транспортним вантажним кораблем «Прогресс МС-04». До 382 секунди політ ракети-носія проходив штатно. Після 382 секунди польоту прийом телеметричної інформації припинився. Штатні засоби контролю не зафіксували функціонування корабля на розрахунковій орбіті. За попередньою інформацією, внаслідок нештатної ситуації втрата ТВК сталася на висоті близько 190 км над важкодоступною безлюдною гористою територією республіки Тува, а більшість фрагментів згоріли в щільних шарах атмосфери», – зазначено у повідомленні на сайті «Роскосмосу».

 

У російському Центрі управління польотами повідомили, що корабель відокремився від третього ступеня ракети-носія, вийшов на проміжну орбіту і взяв курс до Міжнародної космічної станції (МКС), куди він мав доставити необхідний вантаж. Висловлюється підозра, що двигун третього ступеня корабля міг вимкнутися раніше терміну, внаслідок чого «Прогресс» не вийшов на розрахункову орбіту.

 

На борту «Прогрессу» було 2,5 тонни вантажу, зокрема, паливо для дозаправки МКС, вода, повітря, наукове обладнання і комплектуючі, а також контейнери з продуктами харчування, одяг, медикаменти та засоби особистої гігієни для членів екіпажу. Стикування корабля з МКС було заплановано на 3 грудня 2016 року.

 

Зараз на борту МКС перебувають три  російські космонавти Андрій Борисенко, Сергій Рижиков і Олег Новицький, два американські астронавти Роберт Шейн Кімбров і Пеґі Вїтсон, а також астронавт Європейського космічного агентства Тома Песке.

 

«Втрата вантажного корабля не позначиться на нормальному функціонуванні систем МКС і життєдіяльності екіпажу станції», – запевнили в «Роскосмосі».

01.12.2016