Собаки пам’ятають, як люди

 

Пам'ять собак подібна на людську більше, ніж припускали дотепер. З’ясувалося, що тварини можуть добре пригадувати минулі події – навіть, якщо просто за ними спостерігали. Тобто, вони, як і люди, наділені епізодичною пам’яттю, інформують науковці в журналі Current Biology. Так, собака – перша з тварин, у якої вдалося виявити ті механізми пам’яті, які досі вважали суто людськими.




Спочатку господарка, потім – собака: типова гра для домашніх улюбленців. Фото: Mirko Lui.


 

Собаки – безмовні друзі людини, що наділені розвинутим інтелектом. Чотириногі розуміють жести, погляди та слова людини, можуть навіть рахувати – щоправда, трохи гірше, ніж вовки. Сильно розвинені здібності до навчання засвідчують: собаки мають дуже добру процедурну пам'ять: раз вивчене (вміння чи процес) вони легко пригадують.

 

Проте дотепер залишалося відкритим запитання, чи наділені собаки епізодичною пам’яттю. Адже, на відміну від натренованих навичок, люди здатні запам’ятовувати події та враження ніби мимохіть, свідомо на них не звертаючи уваги.

 

«Ця форма пам’яті тісно пов’язана з формування самосвідомості», – пояснює керівник дослідження Клаудія Фуґазза (Claudia Fugazza) з Будапештського університету. Дотепер епізодичну пам'ять схильні були вважати властивою лише людині, врешті, тварин не можна просто запитати: «Пам’ятаєш?».

 

Чи, наприклад, гомініди мають цю форму пам’яті, досі не з’ясували однозначно. Складність полягає в напрацюванні таких експериментів і тестів, які б аналізували епізодичну пам’ять, не здійснюючи наперед свідомого навчання або тренування.

 

Аби цього досягнути, Фуґазза з колегами трохи змінили улюблену гру собак. Тварин учили копіювати дії господарів після відповідних команд. Наприклад, якщо господарка оберталася колом і казала домашньому улюбленцеві: «повтори», то крутилася й собака.

 

Звичайно, це не приклад епізодичної пам’яті. Адже в цьому випадку собака безпосередньо імітувала дії, передбачені навчальною грою. Проте науковці змінили її так, що після команди «повтори» слідувала вправа, коли пса тренували лягати. При цьому собака «забував» слідкувати та відтворювати рухи свого господаря. Лише після такого відволікання тварина знову отримувала команду «повтори», й мусила відтворити дії господаря, які, хоч і бачила заздалегідь, проте безпосередньо не наслідувала.

 

Результати: собаки цілком пригадали дії людини та успішно їх відтворювали. Це вдавалося навіть тоді, коли команда «повтори» звучала годину після гри, розповіли науковці. Хоча собаки, спостерігаючи, несвідомо орієнтувалися на наслідування, проте пізніше могли це пригадати.

 

«Згідно з нашими свідченнями, це перший доказ того, що нелюдська істота здатна пригадати подію, безпосередньо не піддаючись руховому сприйняттю дії», – констатує Фуґазза з колегами. При імітуванні собаки мусили б послуговуватися суто ментальними уявленнями наперед побаченого й пригадувати подію, несвідомо закарбовану в пам’яті.

 

На думку вчених, це засвідчує, що собаки наділені певною формою епізодичної пам’яті. «Ці результати можна вважати ще одним кроком в руйнуванні штучно зведеної стіни між тваринами та людьми», – каже Фугазза.

 

 

Hunde erinnern sich ähnlich wie wir 

Cell Press, 24/11/2016

Зреферувала Соломія Кривенко

28.11.2016