Ні дощ, ні сніг стримати мене не зміг...

Надворі вже кінець листопада, але ані традиційні осінні дощі, ані снігопади не заважають шляховикам Львівщини алярмово продовжувати освоєння виділених у цьому бюджетному році на ремонт автодоріг коштів. Як вже повідомляв Z, сума, про яку йдеться, а саме 2 мільярди гривень, становить лише 7% від тієї, яка би дозволила довести всі дороги області до ладу. Тож на суттєвий прорив у цьому плані сподіватися було марно. Та все ж певні розрахунки і навіть амбітні плани на початку року були. Власне, нині ми і з'ясовуємо, як впоралася Львівщина з тим, що на ці 2 мільярди напланувала зробити.

 

Дорога Ужгород–Самбір на очах вилітає з рейтинґу найпаскудніших шляхів України

 

Відремонтувати майже 500 кілометрів

 

Як розповіла у коментарі Z заступник голови Львівської ОДА Ірина Гримак, станом на середину листопада виконали 90% від запланованого.

 

Зокрема, відремонтували 49 км автодороги з Червонограда до Бродів. Ремонт виконувала турецька фірма «Онур», на це було передбачено понад 224 млн грн, однак, за даними сайту «Наші гроші. Львів», у вересні Служба автодоріг у Львівській області за результатами відкритих торгів замовила в «Онур» робіт ще майже на 70 млн грн, тож загальна сума ремонту цієї ділянки склала майже 300 млн грн.

 

Решту 81-кілометрового автошляху відновлював ще один активний гравець на ринку дорожних ремонтів Львівщини — одеська фірма «Автомаґістраль-Південь». На ремонт 31,9 км автошляху в бюджеті заклали 231,9 млн грн.

 

Також «Онур» провадить ремонт дороги від Самбора до Ужгорода. Як розповіла Ірина Гримак, нижній шар траси зроблено повністю, а верхній шар укладено наполовину.

 

Буквально минулого тижня почали ремонт траси Львів–Пустомити–Меденичі, у тендері на здійснення якого також перемогли турецькі шляховики. Цього року ремонтуватимуть ділянку зі Львова до Пустомит. Як зауважила заступниця голови ЛОДА, ця дорога є одним із трьох інвестиційних проектів, започаткованих в області цього року за кошти державного бюджету.

 

Влітку дивитися на дороги Бродівщини приїжджав сам Порошенко

 

Крім ремонту траси на Меденичі, воконано земляні роботи на дорозі Миколаїв–Комарно–Городок та на так званому малому кільці навколо Львова — дорозі Жовква–Кам'янка-Бузька–Бібрка. Цього року запланували почати укладення асфальту на ділянці від перехрестя Меденичі-Пустомити до Комарна, якщо дозволять погодні умови. На цих автошляхах роботи триватимуть ще два роки.

 

Також, зі слів Ірини Гримак, виконано роботи на 10 км дороги від села Куровичі, що на Золочівщині, до Рогатина. До Перемишлян зробили нижній шар дороги, а після цього містечка відремонтували кілька кілометрів основи дороги у напрямку до Рогатина. Минулого тижня ремонт довелося зупинити через снігопади, але тепер вже знову взялися до роботи.

 

Тендер на ремонт цієї дороги виграла івано-франківська фірма «ПБС». Загалом угода передбачає ремонт майже 30 км автошляху на суму понад 210 млн грн. Роботи мають бути завершені наступного року.

 

Крім того, виконано ремонти десятків місцевих доріг за кошти з обласного та районних бюджетів. З детальною картою цих ремонтів можна ознайомитися на сайті Львівської обласної ради.

 

Голова Львівської облради Олександр Ганущин у своєму звіті похвалився, що цього року вперше кожен із 20 районів області отримав по 5 млн грн на ремонт комунальних доріг.

 

У жовтні цього року нарешті почали відновлення дороги, що сполучає Львів з Тернополем. Її ремонтують з двох боків назустріч один одному — від Винників на схід і від межі Тернопільської області до Львова. Щоправда, цього року на роботи передбачено 90 млн грн. Плановані роботи мають закінчити до 20 грудня.

 

Червоноград–Броди: так і манить розігнатися 

 

Як раніше зазначив начальник Служби автодоріг у Львівській області Руслан Кандибор, ремонт 73 км автодороги фінансують з державного бюджету. На це передбачають загалом витратити 500 млн грн. Заплановано виконати роботи на найгірших ділянках дороги, зокрема прокласти основу та нижній шар, цього року і продовжити ремонт наступного року вже із влаштування верхнього шару асфальту на інших ділянках автошляху.

 

«На сьогодні ця дорога є однією із найгірших в області та потребує негайного ремонту. Ремонт цієї дороги також дасть можливість розвантажити автошлях Київ–Чоп і спрямувати сюди вантажний транспорт, що їде на схід і південь України. Варто зазначити, що на декількох ділянках цієї автодороги вже частково зробили ремонти у 2012 і 2014 роках», — пояснює Руслан Кандибора.

 

Дороги під кордоном — за польські гроші

 

Нарешті зрушилася з місця справа з так званим польським кредитом на майже 100 млн євро, призначеним на розвиток інфраструктури на кордоні обох держав. За даними Укравтодору, з цієї суми 68 млн євро буде скеровано на ремонт доріг — п'яти у Львівській області та однієї у Волинській. Решта суми піде на розвиток митної та прикордонної інфраструктури.

 

Йдеться про майже 20-кілометровий відтинок автодороги від Яворова до Грушева та 12 км автодороги від Грушева до Немирова; понад 46 км автошляху Нижанковичі–Самбір–Дрогобич–Стрий; майже 60 км автошляху між Рава-Руською та Червоноградом; майже 30 км автошляху від Старого Самбора до пункту перетину «Смільниця» і 13 км автошляху до пункту пропуску «Устилуг» на Волині.

 

Для їзди між Львовом і Тернополем на дорозі H02 потрібна машина на кшталт марсохода Curiosity 

 

Ремонти стосуватимуться переважно тих пунктів перетину кордону, доїзд до яких зараз, м'яко кажучи, не надто комфортний — на відміну від тих автотрас, які ремонтували під Євро-2012. Оновлення доріг дасть можливість більш-менш рівномірно завантажити пункти пропуску з одного боку і зробить Львівщину привабливішою для транзитного транспорту.

 

Зі слі Іринив Гримак, вже визначено розпрядника коштів — «Укравтодор» — і створено робочу комісію за участю представників обох країн. Саме ця комісія нині розробляє тендерне завдання, яке має свою специфіку — згідно з умовами кредиту, 60% послуг та матеріалів мають бути польськими. Пані Гримак прогнозує, що ремонти доріг почнуться вже наступного року.

 

25.11.2016