Нищук попросив пробачення за свої слова про генетику Донбасу.

 

Міністр культури України Євген Нищук попросив пробачення за свої слова про індустріальні міста Східної України, де, як він сказав раніше, "нема ніякої генетики".

 

Про це Нищук сказав журналістам у кулуарах Кабінету Міністрів, інформує "Українська правда".

 

"Це вирвано з контексту програми. Я говорив про те, що треба збільшити увагу культурного діалогу і обміну в східних областях, оскільки тривалий час було перекручування чи недофінансування тих чи інших проектів. Саме в цьому руслі я хотів зауважити", – сказав Нищук.

 

"Довгий час історичні і культурні проекти недофінансовувалися в цьому руслі, я казав, що формується момент духу. А всіх зачепило слово "генетика". Якщо воно когось зачепило, я щиро вибачаюся. Насправді я не мав жодних бажань образити. Я говорив тільки про те, що зараз треба збільшити увагу до культурного діалогу і обміну", – зазначив міністр.

 

21 листопада під час програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV, відповідаючи на питання громадської активістки Наталії Соколенко про недостатню активність держави в культурній політиці на Донбасі (зокрема, щодо наповнення бібліотек книжками), Нищук заявив:

"Справді, це вкрай важлива історія. Ви знаєте, що вона свідомо вибудовувалася багато років… Дуже важливо, коли ми радіємо, що в нас з'являється армія, що ми вже маємо новітню зброю – там з'являється принаймні, – коли ми вкладаємо значно більші кошти на зброю, озброєння, на саму армію. Другим безпековим елементом – це є культура, тому що вона має здатність виховувати і формувати суспільство. І ця ситуація, яка склалася на сході і півдні країни, – це прірва свідомості. Більше того, коли ми так багато говорили про генетику нації на Запоріжжі, на Донбасі, на тому – це ж міста завезені, нема там ніякої генетики! Це свідомо завезені. Черкаси, славетний гетьманський Шевченків край, – саме місто Черкаси наполовину завезене. Чого? Бо боялися цього Шевченківського духу, і так робили. Це технологія Радянського Союзу була. Достукатися зараз, пробудити – одним із факторів це є книга, дитяча книга, багато митецьких заходів, це є кінематографія і так далі".

 

Міністр додав, що митці "через слово, через музику, через пісню здатні це зробити". "Місія культури зараз – зшити цю рану, так само, як зшивають кінцівки нашим пораненим хлопцям", – резюмував Нищук.

 

23.11.2016