У п'ятницю мають звільнити з в'язниці сина Мустафи Джемілєва.

 

Син лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва Хайсер Джемілєв 25 листопада має вийти на волю з російської в'язниці.

 

Про це повідомив російський адвокат Марк Фейгін у коментарі виданню "Крим. Реалії".

 

"Хайсер Джемілєв буде звільнений в найближчу п'ятницю, оскільки термін його ув'язнення закінчується", – повідомив Фейгін.

 

Водночас, адвокат не виключив, що Росія спробує завадити звільненню Хайсера, котрий відбуває покарання за звинуваченням у ненавмисному вбивстві.

 

"Перешкоди завжди можуть виникнути, ніхто від них не застрахований. Що стосується місця його перебування після звільнення, то зараз це питання (оскільки було встановлено адміністративний нагляд) вирішується", – сказав Фейгін.

 

Правоохоронці затримали Хайсера Джемілєва 27 травня 2013 року за звинуваченням у вбивстві 44-річного будівельника Февзі Едемова на подвір‘ї будинку Джемілєвих у Бахчисараї. Той загинув від пострілу в голову; зброя належала батькові. У Меджлісі заявили, що йдеться про вбивство з необережності.

 

Після окупації Криму Росією слідчі органи РФ вирішили розслідувати справу заново. Натомість Апеляційний суд Києва потрактував дії Хайсера Джемілєва як ненавмисне вбивство і постановив звільнити його з-під варти. Європейський суд з прав людини ухвалив рішення на користь Джемілєва-молодшого, однак Росія відмовляється його виконувати. У червні 2015 року Краснодарський крайовий суд засудив його до 5 років позбавлення волі. У вересні 2015 року верховний суд Росії скоротив термін ув'язнення Джемілєву до 3,5 років. У вересні 2016 року суд також встановив йому адміністративний нагляд на 3 роки: згідно з рішенням суду, Джемілєву заборонено покидати межі Криму.

 

21.11.2016