Дані Нейта Сілвера на його сайті FiveThirtyEight свідчать, що за день перед початком виборів ймовірність перемоги Гілларі Клінтон становить 66,9 %, оцінка The New York Times дає 84 %, The Huffington Post — 98 %.

 

 

Прогноз FiveThirtyEight показує, що перевага Гілларі Клінтон в загальнонаціональних результатах становитиме 3,1 % — 48,7 % проти 45,3 % у Дональда Трампа і 4,8 % в Ґері Джонсона.

 

 

Найбільша інтриґа розігрувалася в Нью-Гемпширі, перемога в якому забезпечувала Клінтон 272 голоси електорів при 270 мінімально необхідних. Опитування в четвер–п'ятницю давали там незначну перевагу Трампу, хоча Нейл Сілвер і скептично оцінював їх валідність. Натомість нині вночі були оприлюднені дані опитування Університету Нью-Гемпшира, проведеного 3–6 листопада, і вони вказують на 11-відсоткову перевагу Клінтон (49 % проти 38 %) і, що важливо, зростання цієї переваги порівняно з опитуванням 2–5 листопада на 3 % (було 47 % на 41 %).

 

 

Крім того, покращилися прогнози і в Неваді, де Сілвер теж радше (з ймовірністю 51,4 %) прогнозує перемогу Клінтон. Останнього тижня там спостерігався спадний тренд для Клінтон, хоча практично весь час все ж більшу ймовірність перемогти мала Клінтон. Динаміка цих показників минулого тижня для Невади важлива тому, що там традиційно висока частка виборців (в 2012 році 70 %) голосує завчасно; попередні дані щодо зареєстрованих партійних виборців (є в Штатах така практика) показують, що продемократичних виборців проголосувало майже на десять відсотків більше як прореспубліканських.

 

​​

 

З останніх новин найбільше значення буде мати, мабуть, рішення ФБР не поновлювати кримінальну справу проти Клінтон, яке прозвучало вчора по обіді. Попереднє повідомлення про розгляд такої можливості обвалило шанси Клінтон з 81 % до 64 %, хоча тверезий аналіз показує, що важливішим фактором цього була відсутність скандалів з Трампом, який нарешті підпорядкувався дисципліні кампанії: рейтинґ Клінтон за той час зменшився на 1 %, а Трампа виріс майже на 2 %, що в сумі дало зменшення різниці в 3 % і обвалу шансів (зміни даних загальнонаціональних опитувань добре корелюють зі змінами в окремих штатах — особливо в зоні ризику).

 

 

Останнє повідомлення ФБР в парадоксальний спосіб матиме амбівалентний вплив на рейтинґ Клінтон: з одного боку, воно очищує її від підозр у порушенні закону, а з іншого — нагадує про її майже злочинну безпечність.

 

07.11.2016