За тиждень до виборів перевага Клінтон випаровується.

 

Дані Нейта Сілвера на його сайті FiveThirtyEight свідчать, що за тиждень до виборів ймовірність перемоги Гілларі Клінтон становить 71%, впавши за останні три дні на 10 пунктів.

 

 

Якщо темпи падіння не зміняться, то на день виборів шанси кандидатів вирівняються. На руку Клінтон, правда, працює практика дострокового голосування, яка в значній мірі фіксує нинішню електоральну ситуацію. У Флориді, наприклад, де голосування почалося тиждень тому, коли Клінтон мала перевагу в 3.4% (і нині все ще випереджає Трампа на 0.3%) очікується, що достроково проголосують 60% виборців, а поразка Трампа в цьому штаті перекреслила б мрії Трампа на президентство: йому треба було б вигравати в Неваді (програє 1.1%) та як мінімум в трьох з семи т.зв. штатах-брандмаєру: Нью-Гемпширі (наразі 4.4% переваги Клінтон), Колорадо (3.9%), Мічіґані (4.7%), Пенсильванії (4.5%), Вісконсині (4.9%), Мені (7.2%) чи Міннесоті (5.6%).

 

 

В ще одному "передбрандмаєрним" штаті — Неваді, де дострокове голосування очікується на рівні 70% Клінтон зберігає перевагу в 1.1% і за оцінками випереджає Трампа серед вже проголосованих на 7%. При цьому, як повідомила The New York Times, до моменту обвалу рейтингу Клінтон в Неваді, Флориді та Колорадо проголосувало вже майже чверть виборців. Трамп закликає виборців в штатах, де є така можливість, поміняти своє волевиявлення (у Вісконсині, Мічиґан, Міннесоті та Пенсільванії виборцям дозволено під час дострокового голосування міняти своє рішення до трьох разів — але до четверга перед виборами; хоча практика використання такої можливості є надзвичайно рідкісною).

 

 

Автором рейтингового обвалу фаворитки кампанії став директор ФРБ ірландець Джеймс Комі, що зробив в п'ятницю заяву про те, що ФБР розглядає можливість поновлення справи проти Клінтон стосовно порушення нею посадових інструкцій Держдепу, коли через сервер в пивниці її будинку могли проходити мейли з грифом секретності. Власне, ймовірність поновлення справи невисока і кінцевий результат "розгляду можливості" буде відомий вже після виборів, але заява Комі вивела Клінтон на екрани ТВ. А як зазначав ще на початку кампанії добре відомий в Україні Пол Манафорт, вибори виграє кандидат, що менше буде світитися в центрі суспільної уваги, бо обоє мають негативний рейтинг сприйняття.

 

 

Слідом за цим ударом з відомства Комі навздогін вийшли ще три: звіт про розслідування проти Біла Клінтона в справі помилування трейдера Марка Річа, який помагав Демпартії (порушення закону не виявлено, але ми пам'ятаємо історію, коли ложечки знайшлися, але осад лишився — прес-секретар Клінтон Брайан Феллон заявив, що очікує від ФБР публікації аналогічних документів про розслідування проти Дональда Трампа), та два т.зв. витоки інформації про відсутність результатів в розслідуванні зв'язків Трампа з Росією (хоч насправді йшлося лиш про мейлову переписку між сервером Трампа та російського "Альфа-банку", в силу великої кількості мейлів в цій переписці зроблено висновок про її спамний характер) та в тому, що російська гакерська атака була спрямована на допомогу Трампу (виявляється, тільки на підрив довіри до американської виборчої системи, власне те, на чому наголошує Трамп).

 

Свого часу (2013 року) Барак Обама призначив республіканця Джеймс Комі (1960 р.н.) директором ФБР, підкреслюючи позапартійність цієї інституції, заяви Комі цю тезу суттєво підважують, прореспубліканська The Wall Street Journal прямо закликає його податися до демісії після своїх заяв. Обама же у відповідь заявив, що не бачить політичного підтексту в заявах Комі.

 

Можливо тому, що за оцінкою продемократичноїThe New York Times перспективи Клінтон виглядають цілком оптимістичними 88% проти 12% у Трампа (хоча тиждень тому в Трампа за цією оцінкою було майже в два рази менше шансів), оцінки PredictWise — 84% проти 16% (тиждень тому було 9%).

 

Натомість на виборах в Сенат ймовірність перемоги демократів навіть дещо підвищилась — 67% за прогнозом Сілвера, 59% — за прогнозом  The New York Times, і 68% — за PredictWise.

 

 

02.11.2016