Дані Нейта Сілвера на його сайті FiveThirtyEight свідчать, що ймовірність перемоги Гілларі Клінтон, яка 18 жовтня була сягнула максимуму 88.3%, за десять днів до виборів становить 81.1%, впавши за останні три дні на 4.3 пункти.

 

 

І це при тому, що в соціологічних опитуваннях не враховано ефект повідомлення про новий зиґзаґ в справі скандальновідомих мейлів на сервері з пивниці її будинку в часі її буття держсекретарем США — без порушення закону, але в порушення акцептованих неї держдепівських інструкцій.

 

В п'ятницю директор ФБР Джейм Комі (республіканець!) направив до Конґресу США лист, в якому повідомив, що його відомство вивчає можливість поновлення слідства у справі цих мейлів — у зв'язку із новими даними, виявленими під час розслідування іншої справи. Як саме вони пов'язані з Клінтон, і скільки часу знадобиться на "вивчення можливості", Комі не повідомив.

 

За інформацією The Washington Post, йдеться про розслідування в справі нью-йоркського політика Ентоні Вінера, який неодноразово опинявся в центрі скандалів через свою практику розсилати молодим особам жіночої статі власні ню-знимки. Зв'язок цієї справи з Клінтон полягає в тому, що Вінер був мужем радниці Клінтон.

 

Штаб Трампа відразу почав кампанію в сенсі доконаного факту — "ФБР поновило справу проти Клінтон". Клінтон звернулася до Конґресу і до директора ФБР з вимогою негайно опублікувати всю інформацію про нові дані, вказуючи на спробу маніпуляції громадською думкою: "американський народ заслуговує того, щоб отримати повні і всі (full and complete) факти негайно". Есперти відзначають адекватність реакції Клінтон, що може розвернути ситуацію у свою користь.         

 

 

Поки що перемога Клінтон в Нью-Гемпшир Нейтом Сілвером оцінюється з вірогідністю 81.3%; перемога в цьому штаті є достатньою для перемоги в цілому, ймовірнісь здобуття решти необхідних голосів є на кілька — кільканадцять відсотків вищою. Підстраховкою служать евентуальна (станом на нині) перемога ще в чотирьох "фіолетових (=синьо-червоних)" штатах. Натомість загрозою — спадний тренд Клінтон, який, виглядає, посилиться в останній тиждень у зв'язку із заявою Комі.

 

 

В цьому плані парадоксальність поточної кампанії полягає в тому, що кандидати мали тенденцію втрачати свої позиції в опитуваннях громадської думки, коли вони були в заголовках.

 

Дещо вище оцінює шанси на перемогу Гілларі Клінтон The New York Times — 91% проти 81% в Нейта Сілвера, але тренд теж спадний, тиждень тому було 93%, оцінка газети на її перемогу в Нью-Гемпшир — 95% ±7% при цій, власне 95-відстотковій достовірності.

 

Треба зазначити, що програні вибори в Нью-Гемпшир і решті "менш ймовірних" штатах, не буде означати програш виборів, а лиш реміс, далі долю виборів буде вирішувати Палата представників, де, попри домінування республіканців (246 з 435) є високий рівень несприйняття Дональда Трампа.

 

Разом з тим, доконаним фактом — "завдяки" висуненню кандидатом Трампа — виглядає програш республіканцями виборів в Сенат, які, здавалобися вже лежали в їх кишені: 72,9% ймовірності в Нейта Сілвера і 61% в The New York Times.

 

 

 

 

 

30.10.2016