Саміт ЄС не підтримав забаганки Нідерландів щодо Угоди про асоціацію.

 

Ініціатива прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте щодо розв'язання ситуації навколо Угоди про асоціацію Україна-ЄС у зв'язку з нідерландським референдумом не мала великої підтримки серед європейських лідерів на саміті ЄС.

 

Про це повідомляє нідерландська газета De Volkskrant.

 

"Ініціатива щодо європейського зобов'язуючого рішення, котре би знімало занепокоєння тих, хто проголосував "проти" на референдумі, у Брюсселі у кращому разі була сприйнята прохолодно, а у деяких випадках негативно", – цитує аґенція "Укрінформ".

 

За інформацією нідерландського видання, Хорватія та Чехія відкинули ідею юридично зобов'язуючої заяви. Інші учасники переговорів продемонстрували розуміння позиції прем'єра Нідерландів, але не висловили підтримки до озвучення детальної пропозиції.

 

Під час дискусії Рютте ніби повідомив європейськими колеґам, що ситуація перебуває у "політичному глухому куті" і що наразі він бачить у Гаазі мало можливостей для ратифікації угоди. Наразі сторони не мають пропозицій, котрі були би сприйняті верхньою та нижньою палатами парламенту Нідерландів.

 

Аґенція Reuters пише, що Марк Рютте у Брюсселі висловив свій песимізм з приводу ратифікації Угоди про асоціацію. "Вирішення цього потребуватиме більшості в парламенті Нідерландів. Для того, щоб просити моїх колеґ погодитися, я мушу бути певним, що рішення задовольнить усі сторони, проте я не плекаю оптимізму щодо цього. Час спливає", – сказав Рютте перед початком саміту ЄС у Брюсселі.

 

21.10.2016