Нобеля з економіки здобули американець і фін.

Учених вгоноровано за внесок в розвиток теорії контрактів.

 

 

Лауреатами Нобелівської премії з економіки стали професор Гарвардського університету Олівер Гарт (Oliver Hart) і професор Массачусетського технологічного університету Бенґт Гольмстрьом (Bengt Holmström), як повідомила в понеділок, 10 жовтня, Шведська королівська академія наук в Стокгольмі.

 

Як вказано в прес-релізі на сайті Нобелівського комітету: «Досягнення цих вчених допомагають зрозуміти природу існуючих контрактів, інститутів, які їх укладають, а також можливі підводні камені при опрацюванні та створенні концепції контрактів».

 

Представники Нобелівського комітету вважають, що робота вчених «закладає інтелектуальну основу для розробки політики й інститутів у багатьох сферах, починаючи від законодавства про банкрутство до політичних конституцій».

 

Олівер Гарт відомий своїми досягненнями в царині теорії контрактів, корпоративного управління і державного регулювання економіки. Уродженець Гельсінкі Бенґт Голмстрьом прославився своїми роботами в сфері стимулювання економічного зростання.

 

Премія з економіки пам'яті Альфреда Нобеля заснована щойно 1968 року Банком Швеції і присуджується з 1969 року. Розмір премії становить 8 мільйонів шведських крон (в перерахунку - приблизно 830 тисяч євро).

 

Нагадаємо, що 2015 року лауреатом Нобелівської премії з економіки став професор Прінстонського університету (США) Анґус Дітон, за роботи, присвячені аналізу проблем бідності, споживання і добробуту населення.

10.10.2016