У парламент Литви проходять шість партій.

Такими є дані попереднього підрахунку голосів після першого туру парламентських виборів, який відбувся у неділю, дев’ятого жовтня.

 

 

За даними з 1970 ділянок (загальна їхня кількість – 1996), на виборах до Сейм лідирує Литовський союз селян і зелених (ЛССЗ) – 21,66%. Далі йдуть Союз вітчизни - Християнські демократи Литви (СВ - ХДЛ), який набрав 21,55% голосів.

 

Закриває трійку лідерів Соціал-демократична партія Литви, очолювана прем'єр-міністром республіки Альгірдасом Буткявічюсом з 14,44% відсотками голосів.

 

Також до парламенту потрапляють: Рух лібералів – 8,99%, Виборча акція поляків Литви і Союз християнських сімей (ВАПЛ - СХС) – 5,47% і партія екс-президента республіки Роландаса Паксаса «Порядок і справедливість» – 5,36%.  

 

За колишню правлячу Партію праці проголосувало 4,71% виборців, таким чином вона не проходить до Сейм, адже мінімальний бар'єр для партій становить 5% – повідомив інформаційний портал Delfi.

 

Не пройшла парламенту й Антикорупційна коаліція, хоча за неї й проголосувало 6,09% виборців. Проте для виборчих блоків прохідний поріг становить сім відсотків.

 

Виборча фреквенція в Литві становила 49,90%. Для визнання виборів дійсними достатньо, щоб участь у них взяло 25 відсотків населення, наділеного правом голосу.

 

За попередніми підрахунками, названі результати першого туру виборів  забезпечать партіям таку кількість мандатів:  ЛССЗ може розраховувати на 20 мандатів, СВ - ХДЛ отримає на один мандат менше. Соціал-демократи можуть розраховувати на 13 мандатів. Рух лібералів задовольниться вісьмома мандатами. Партія «Порядок і справедливість» і ВАПЛ - СХС повинні отримати по п'ять мандатів.

 

Загалом у литовському Сеймі засідає 141 депутат. 70 з них обираються за партійними списками – у першому турі. Решта – за мажоритарною системою у другому турі, цьогоріч він пройде 23 жовтня. Щойно тоді й можна буде говорити про ймовірну конфігурації урядової коаліції. 

10.10.2016