Вода у річці Рибниця непридатна для водопостачання.

 

Після заяви міського голови Косова про забруднення річки Рибниця працівники НПП «Гуцульщина» провели терміновий аналіз чистоти води методом біоіндикації за індексом ТВІ, інформує прес-служба парку.

 

Метод біоіндикації є основним та визнаним для оцінки якості водного середовища за біологічними показниками, оскільки живі організми завжди чітко реагують на негативні дії будь-якого походження, незалежно від їх врахованості та ступеня вивченості. Оцінку чистоти води проводили біля потенційних забруднювачів.

 

«Встановлено, що біотичні індекси водойми коливаються в межах 6-7 балів, що характерно для помірно забрудненої води (3 клас якості, β-мезосапробна вода, не рекомендується використовуватися для водопостачання та, без висновків бактеріологічних досліджень, для купання). Таким чином, показники чистоти води знизилися, адже попередні дослідження реєстрували біотичні індекси у 8-9 балів та визначали воду як чисту, відповідно до ступенів розподілу забруднення», – ідеться у повідомленні.

 

У НПП зазначили, що раніше вода у річці Рибниця самоочищувалась протягом 3-5 днів, але тепер ця здатність суттєво зменшилась.

 

Працівники парку додали, що, окрім каналізаційних стоків, річку забруднюють місцеві мешканці, які перуть у ній килими та миють машини.

 

«Моніторинг чистоти води буде проводитись і надалі, що дозволить встановити резервну ємність водойми у плані відновлення біотично значимих індикаторних видів та вплив потенційних забруднювачів на видове різноманіття макробезхребетних», – додали в НПП «Гуцульщина».

19.09.2016