Загадкова тварина на дні океану

 

Вона фіолетова й подібна на цвіт гортензії, проте є твариною і живе на дні Тихого океану. Цей унікально круглий згусток є для науковців загадкою — знайдена неподалік від каліфорнійського узбережжя істота не подібна на жодну з відомих морських тварин. Що означає знахідка, намагаються з'ясувати американські таксономи. Відкриття цього «чужинця» в прибережних водах знову демонструє, наскільки все ще недослідженими залишаються глибини океану.





Не лише науковці, а й великий колючий раб зацікавився фіолетовою кулькою. Фото: E/V Naturilus Expedition



Дно океану недарма вважають малодослідженим: знову й знову в морських глибинах морські біологи натрапляють на невідомих та незвичних створінь. Так, неподалік від узбережжя Нікарагуа живе представник виду Oktopus, що поводиться зовсім інакше, ніж інші восьминоги, на глибині водяться грибоподібні істоти, яких біологи дотепер не можуть зарахувати до жодної з відомих груп тварин, а гіпотетичні морські анемони опинилися в цілком новій класифікації морських істот.

 

Найсвіжіша несподіванка чекала на морських біологів на борту дослідницького корабля Nautilus. У дорозі повз узбережжя Каліфорнії вони протягом тижня створювали карту ґрунту в Каналі островів морського заповідника (Channel Islands National Marine Sanctuary), послуговуючись вимірювальними інструментами та роботами-пірнальниками.

 

Коли дослідники переглядали відеозаписи, зроблені робокамерою на глибині приблизно 1 600 метрів, раптом помітили дещо незвичне: після декількох маленьких восьминогів та ракоподібних в об'єктив потрапила яскраво-фіолетова кругла істота, покрита м'якими опуклостями. Тоді від науковців прозвучало припущення, що йдеться про асцидії чи інший тип​ покривників. Та ця істота, на перший погляд, не подібна на жодну відому морську істоту, і без подальших досліджень її неможливо зарахувати до певної групи.

 

Допоки морські біологи радилися, чи робот-пірнальник має підібрати унікальну істоту і підняти її на поверхню, великий колючий краб наблизився до фіолетової кульки й, здається, хотів її з'їсти. Та, на щастя, до цього не дійшло.

 

Загадкову тварину, майже п'ять сантиметрів завбільшки, всмоктав робот і підняв на дослідницький корабель. Тут на науковців чекала нова несподіванка: «Після підняття істота почала розкладатися і зрештою містила лише дві чітко виділені опуклості», — інформують науковці з проекту Nautilus.

 

Вони не змогли визначити, про яку істоту йдеться, тому й відіслали її експертам-таксономам у Гарвардському музеї компаративної зоології, сподіваючись, що ті з'ясують, до якої групи тварин належить фіолетова кулька.

 

Доки знахідку досліджують, вчені з Nautilus вже зробили перші припущення: «Ймовірно, тварина є представником виду Pleurobranchus, тісно спорідненого з голозябровими».

 

Ці голозяброві відомі своїми незвичними кольорами та формами. Попри те: «Жоден з дотепер відомих у каліфорнійських глибинах видів Pleurobranchus не є фіолетовим», — розповідає Сьюзн Пултон (Susan Poulton), речниця експедиції розвідувального судна Nautilus.

 

Чи йдеться про абсолютно невідомий дотепер вид, залишається під питанням, та чи лише один вид слизняків був непоміченим у цьому морському реґіоні, ще треба з'ясувати. Допоки таксономи нададуть свою відповідь, може минути кілька місяців.

 

 

Rätsel-Tier verblüfft Meeresbiologen 

Scinexx.de, 01/08/2016

Зреферувала Соломія Кривенко

02.08.2016