Сергій Жадан відмовився від президентської премії на користь дітей Донбасу.

 

Український письменник і поет Сергій Жадан відмовився від грошової нагороди, присудженої йому президентом України за книгу "Месопотомія", й оголосив, що передасть кошти дітям Донбасу.

 

Про це Жадан написав на своїй сторінці у Facebook.

 

"Стосунки українського мистецтва з українською владою ніколи не були простими. Не є вони простими й сьогодні – за тієї край складної ситуації, в якій знаходиться наша з вами країна. Але мені здається, що саме сьогодні і позиція мистецтва, і позиція влади мають характеризуватись словом "відповідальність". Переконаний, що і представники влади, і представники суспільства рівною мірою мають нести відповідальність за те, що діється з нами всіма", – арґументує Жадан.

 

Автор додав, що "держава іноді, на жаль, не може (чи не хоче) цю відповідальність нести", і в такому випадку відповідальність перекладається на нас – "тих, хто цю владу обрав".

 

"Саме тому ми з видавцями хочемо ще раз подякувати Вам за цю премію і передати її на потреби дитячих закладів Луганської області. Ми з друзями-волонтерами вже певний час допомагаємо дитячим садочкам та інтернатам на Луганщині, тож радо передамо і ці кошти дітям, сподіваючись на те, що в майбутньому волонтери не матимуть необхідності перебирати на себе функції державних органів, оскільки держава буде сумлінно й ретельно виконувати свої обов’язки, виходячи, передусім, з почуття тієї таки відповідальності", – прокоментував Жадан.

 

Указ голови держави "Про присудження щорічної премії президента України «Українська книжка року»" вийшов 30 липня. Петро Порошенко відзначив авторів, видавництва та видавничі організації "за значний внесок у популяризацію української книжки та розвиток вітчизняної видавничої справи".

 

Жадан та "Клуб сімейного дозвілля" отримали премію "За видатні досягнення у галузі художньої літератури". За вагомий внесок у розвиток українознавства нагороджено автора видання "Українські народні головні убори" Галину Стельмащук та "Видавництво «Апріорі»". У номінації "За сприяння у вихованні підростаючого покоління" відзначено Віталія Рогожу та компанію "Самміт-книга" за видання "Запороги: роман-трилогія" – частина 1, "Петро Сагайдачний".

 

01.08.2016