Дональд Трамп має більше шансів перемогти у виборах, аніж Гілларі Клінтон

 

Нейт Сілвер оновив на своєму сайті FiveThirtyEight результати ймовірності перемоги кожного з кандидатів на президентських виборах в США 8 листопада ц.р. — максимуми розподілу ймовірностей голосування в Колегії електорів США зафіксовано в таких точках: Дональд Трамп — 269.4 електорів, Гілларі Клінтон — 268.2, Ґарі Джонсон — 0.4.

При округленні до цілих чисел, Ґарі Джонсон не дістає жодного голосу, а розподіливши його залишок, отримаємо Дональд Трамп — 270 електорів, Гілларі Клінтон — 268.

 

Ймовірність того, що жоден з кандидатів не набере необхідної більшості в 270 голосів виборців — 0.5% (тоді президента обирає Палата представників).

 

 

При цьому найбільш ймовірний результат на загальнонаціональних виборах — Гілларі Клінтон 46.3% голосів виборців, Дональд Трамп — 45.5%, Ґарі Джонсон — 6.9%.

 

 

Нагадаємо, що на відміну від звиклих прогнозів на базі загальнонаціональної переваги того чи іншого кандидата, Сілверова методика — яка показала свої прогностичні переваги на двох останніх виборах — базується на ймовірності розподілу виборців в кожному штаті.

 

Про Нейта Сілвера почали говорити на початку президентської виборчої кампанії 2008 року, коли один з блоґерів на сайті Daily Kos, що писав під ніком "Poblano", підрахував, що Гілларі Клінтон не вдасться досягти на праймеріз таких добрих результатів, як прогнозували експерти. Його прогнози, один за одним, ставили у незручне становище соціологів та політичних журналістів. Після декількох місяців пошуків помилок в інтерпретаціях опитувань інших прогнозистів Нейт Сілвер вирішив відкрити своє справжнє ім'я: "Неможливо називати себе сортом перцю чилі [poblano] і розраховувати на серйозну увагу медій". Його шлях від анонімності до слави почався з блоґу FiveThirtyEight, який він створив того ж таки року, — названого так через кількість делеґатів у колеґії електорів США. Його модель — 2 000 рядків програмного коду — передбачила результати голосування у 49 з 50 штатів у 2008 році. Через чотири роки він збудував модель для усіх 50 штатів.

 

Річ у тому, що на американських президентських виборах система колеґії електорів дозволяє кожному штату вибрати свій спосіб розподілу голосів електорів. Оскільки леґіслатура більшості штатів воліла збільшити силу голосу більшості, то 48 з 50 штатів (крім штатів Мен і Небраска) використовують систему мажоритарної перемоги, за якою переможець в штаті отримує всі голоси електорів.

 

Місяць — 29 червня — тому ймовірність перемоги Гілларі Клінтон оцінювалась Нейтом Сілвером в 80.3% проти 19.7% у Трампа.

 

31.07.2016