Homo erectus ходив, як ходимо ми

Викопні кістки та знаряддя праці розкривають багато таємниць людської еволюції. Проте навіть з їхньою допомогою неможливо дізнатися, наприклад, як наші пращури пересувалися або взаємодіяли одне з одним. У 2009 році міжнародна команда науковців під егідою Інституту еволюційної антропології імені Макса Планка (Лейпциг) та Вашинґтонського університету натрапила у Північній Кенії на відбитки ніг Homo erectus, що прекрасно відтворюють схему пересування та групової структури цього виду. Завдяки найновішим методам аналізу дослідники виявили: ходили Homo erectus так, як і сучасні люди. Крім того, залишені сліди свідчать про певні форми соціальної поведінки, які тепер можна порівняти з поведінкою наших сучасників.





Відбитки ніг, яким півтора мільйона років, показують, що вже Homo erectus мав подібну до нашої анатомію стопи. Фото: Kevin Hatala


 

Пересування на двох ногах — типова риса людини, виникнення якої мало глибинний вплив на біологічну структуру наших викопних предків та споріднених із ними видів. Дотепер було суперечливим, коли і як людина почала так ходити.

 

Передусім поміж науковцями не було згоди щодо того, чи взагалі можливо простежити біомеханічні ознаки у будові скелета, а якщо можна, то в який спосіб. Вони сперечалися про те, як на підставі аналізу скам'янілостей та інших археологічних знахідок можна дійти висновків про групову структуру та соціальну поведінку пращурів сучасної людини. Тобто щодо властивостей, якими люди відрізняються від інших приматів і які, ймовірно, є результатом великих еволюційних подій, дотепер не було жодного консенсусу.

 

Та 2009 року поблизу міста Ілерет у Кенії науковці виявили скупчення відбитків ніг, які залишили давні люди 1,5 мільйона років тому. Під час наступних розкопок у цьому реґіоні дослідники з Інституту імені Макса Планка та їхні колеґи натрапили на небачену раніше кількість інших скам'янілих слідів наших пращурів.

 

Дослідники ідентифікували п'ять груп відбитків, загалом 97 слідів, залишених принаймні 20 людськими індивідами, найімовірніше, йдеться про Homo erectus. За допомогою експериментальних досліджень науковці виявили, що своєю формою відбитки ніг практично не відрізнялися від тих, які залишали сучасні босоногі люди,.

 

Це підтверджує припущення, що вже Homo erectus був наділений модерною анатомією та механікою стопи. «Наше дослідження відбитків ніг вперше доводить: викопні предки людини вже півтора мільйона років тому ходили так, як і ми», — сказав Кельвін Гатала (Kevin Hatala) з Інституту еволюційної антропології Макса Планка та Вашинґтонського університету.

 

На підставі відбитків ніг науковці дійшли висновку про вагу і стать людей, що так давно залишили сліди. Завдяки двом найретельніше дослідженим скупченням науковці можуть запропонувати гіпотезу про взаємодію Homo erectus у групах.

 

Вона ґрунтується на тому, що в обох місцях розкопок виявлено докази приналежності більшості дорослих чоловіків до однієї групи, а це вказує на певний рівень толерантності, можливо, навіть кооперацію. Співпраця між чоловіками є основою багатьох типів соціальної поведінки, що відрізняє сучасних людей від інших приматів. «Так ми вперше можемо поглянути на поведінку наших пращуів», — розповідає Гатала.

 

 

Homo erectus ging wie wir 

Mpg.de, 12/07/2016

Зреферувала Соломія Кривенко

21.07.2016