У 85-му окрузі кандидати в нардепи вже почали порушувати законодавство.

 

Кандидати у народні депутати у 85-му окрузі з центром у Калуші, де проміжні вибори відбудуться 17 липня, порушують виборче законодавство, заявив координатор Громадянської мережі ОПОРА в Івано-Франківській області Іван Маруняк, передає Зміст.

 

За словами Івана Маруняка, найпоширеніше порушення - поширення агітаційних матеріалів у невідведених для цього місцях (двері під’їздів, паркани, електороопори, дерева, вуличні ліхтарі). В таких порушеннях були помічені Микола Гошовський, Анжела Яровата, Михайло Глагович, Олег Савка.

 

Також, кажуть в ОПОРІ, є випадки поширення агітацінийх матеріалів без вихідних даних: не розміщена інформація про замовника, установу, що здійснила друк, тираж та інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Такі факти зареєстровані в місті Калуші, де були розповсюджені плакати із лозунгом «Насалик! Руки геть від Глаговича!».

 

Іван Маруняк зазначає, що законодавством не заборонено здійснювати агітацію «проти», але вона повинна відповідати вимогам Закону.

 

Він розповів, що спостерігач ОПОРИ зафіксувала у Калуші одразу кілька білбордів із зображенням висуванця від БПП «Солідарність» Сергія Насалика, залитих фарбою.

 

«Якщо правоохоронним органам вдасться встановити осіб, які пошкодили агітаційні матеріали, то за таку витівку їм може загрожувати як адміністративна, так і кримінальна відповідальність. Крім адміністративної відповідальності, порушнику, у випадку судового рішення, загрожує також відшкодування завданих збитків», – пояснив Іван Маруняк.

 

Якщо ж правоохоронні органи кваліфікуватимуть це порушення, як перешкоджання здійсненню виборчого права у поєднанні зі знищенням чи пошкодженням майна, то відповідно що частини 2 статті 157 Кримінального кодексу України порушникам може загрожувати покарання у вигляді обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

28.06.2016