Барак Обама закликав американців не піддаватися страху після трагедії в Орландо.

«Напад на будь-якого американця – незалежно від його раси, етнічного походження, релігії чи сексуальної орієнтації – це атака проти всіх нас, і проти базових цінностей рівності та гідності, які є нашим визначенням як країни», – такі слова пролунали в спеціальній заяві американського президента з приводу стрілянини в гей-клубі, внаслідок якої загинуло 50 осіб.

 

 

«Перед обличчям ненависті й насильства, ми будемо любити один одного. Ми не спасуємо перед страхом, і не повернемося один проти одного. Ми, американці, стоятимемо разом на захисті нашого народу і нашої країни, і діятимемо спільно проти тих, хто загрожує нам», – заявив Барак Обама, слова котрого цитує радіо Voice of America.

 

Трагедія трапилася в орландському гей-клубі Pulse в ніч на неділю, 12 червня. Нападник, який, за словами поліції, був озброєний штурмовою гвинтівкою і пістолетом відкрив безладну стрілянину по відвідувачах. Внаслідок збройного нападу загинуло 50 осіб, ще 53 відвідувача закладу були поранені й шпиталізовані.

 

У ході перестрілки з поліцією, яка прибула на місце інциденту, нападник був убитий. Згодом було встановлено, що нічний стрілок – американець афганського походження 29-річний Омар Матін.

 

Представники американських правоохоронних органів також з’ясували, що Матін незадовго до нападу присягнув на вірність «Ісламській державі». За їхніми словами, він зателефонував на номер екстрених служб 911, назвав себе і присягнув на вірність лідерові ІДІЛ Абу Бакру аль-Багдаді. У телефонному повідомленні Матін також згадав про вибухи на Бостонському марафоні 2013 року, здійснені двома братами-вихідцями з Чечні, внаслідок  яких три людини загинули і понад 260 отримали поранення.

13.06.2016