Гіпотетичний пращур гобітів

 

Сенсаційне відкриття: на індонезійському острові Флорес науковці натрапили на людські скам’янілості, яким майже 700 тисяч років. Знахідка кидає більше світла на таємничу людину-гобіта – homo floresiensis. Адже дуже ймовірно, що виявлені нижня щелепа і шість зубів належали колись прямому предкові флореської людини, а це підтверджує теорію, згідно з якою ці маленькі істоти походили від homo erectus і набули карликовості в процесі еволюції, а не в результаті генетичних вад розвитку, зазначають учені в журналі Nature.




Череп homo floresiensis з накладеним уламком щелепи, якій 700 тисяч років (позначена блакитним кольором), поряд  – череп сучасної людини.
 

 

Вид маленьких людей homo floresiensis (або флореської людини) дивує з моменту відкриття перших скам’янілостей. Так звані гобіти жили 50 тисяч років тому на острові Флорес, тобто в регіоні, де приблизно в той же час мешкали сучасні люди. Та через маленький мозок і дитячий розмір тіла гобіти здавалися значно примітивнішими, ніж їхні сучасники.

 

З огляду на ці розбіжності науковці вже роками сперечаються про те, чи homo floresiensis був окремим видом людей, що бере початок від представників homo erectus, у яких внаслідок життя на маленькому острові розвинулася карликовість, чи ж насправді у цих гобітів просто був генетичний дефект і вони, можливо, навіть страждали від синдрому Дауна.

 

Більше світла на цю дисусію кидає нещодавнє відкриття інших решток людини у Мата-Менге (на острові Флорес), що розміщене близько 70 кілометрів на схід від місця, де 2003 року виявили останки флореської людини. Тут у вапняковій печері Ґеріт ван ден Берг (Gerrit van den Bergh) та його колеги з Університету Вуллонгонг (Австралія) наткнулися на частину нижньої щелепи та шість окремих зубів ранніх людей.

 

«Ці рештки без сумніву гомінінні та подібні до тих, що належать homo floresiensis», – пояснює співавтор Юсуке Кайфу (Yousuke Kaifu) з Національного природничого музею в Токіо. Знайдене має численні ознаки, властиві як homo erectus, так і homo floresiensis. Загалом зуби й нижня щелепа лише на 20% менші, ніж дотепер відомі щелепи й зуби людей-гобітів.

 

Отже, люди, що заселяли острів Флорес близько 700 тисяч років тому, були карликами на зріст, як і флореська людина, на неї та на значно вищого представника виду homo erectus ці люди були подібні й своїми зубами. Отже, вони могли б бути зв’язною ланкою в історії розвитку таємничих гобітів.

 

«Наші результати засвідчують: гомініні епохи середнього плейстоцену з Мата-Менге були прямими родичами homo floresiensis з печери Ліан-Буа», – розповідають науковці. Якщо насправді йдеться про прадідів гобітів, тоді нові викопні рештки стануть цінним свідченням того, звідки взялися ці маленькі ранні люди. Однак остаточно відповісти на це запитання можна буде лише тоді, коли наступні розкопки виявлять інші частини черепа та скелетів гіпотетичного предка флореської людини.

 

На думку науковців, нововиявлені рештки підтверджують теорію, що колись homo floresiensis розвинулася з homo erectus. На це вказують спільні ознаки решток одного й іншого виду, що проживали в цьому регіоні.

 

Можна узгодити й часовий критерій: найстаршим скам’янілостям homo erectus, знайденим на острові Яві, – 1 мільйон 200 тисяч років, а найдавніші знаряддя праці людини на острові Флорес датовані одним мільйоном років. Так можна припустити, що приблизно в цей час представники homo erectus причалили на Флорес, на якому й почали жити ізольовано від всього світу. З плином часу вони пристосувалися до свого оточення, постійно стаючи меншими. Так з homo erectus виник homo floresiensis.

 

«Цілком несподівано викопні рештки засвідчують: предки homo floresiensis мусили б бути маленького росту вже 700 тисяч років тому, – розповідає ван ден Берг. – Тобто людина флореська мусила б набути карликовості вже впродовж перших 300 тисяч років проживання на острові».

 

Така дуже швидка зміна росту у гомініні є несподіваною. Науковці пояснюють, що дотепер не було жодного прикладу такого швидкого острівного перетворення на карликів у приматів. Проте відомо, що, наприклад, в оленів на острові Джерсі розмір тіла зменшився до однієї шостої від первинного впродовж лише шести тисячоліть.

 

 

Uropa der "Hobbitmenschen" entdeckt 

Scinexx.de, 09.06.2016

Зреферувала Соломія Кривенко

11.06.2016