Трамп випередив Клинтон в соцопитуваннях

За кілька лиш тижнів Дональд Трамп обігнав Гілларі Клинтон в соцопитуванях щодо президентських виборів.

 

Біжуче середнє останніх п'яти опитувань (клікнути для збільшення)

 

В неділю результати опитування (замовленого спільно з телебаченням ABC News) опублікував "Washington Post". Ще два місяці тому — в розпалі праймеріз — видання заповідало, що поєдинок Клинтон - Трамп закінчиться результатом 50 на 41 відсотків. Тепер, коли вже відомо, що вони обоє фактично виграли партійні вибори і восени боротимуться за період президентства, нове опитування приносить шокуючий результат: 46 на 44 відсотки на користь Трампа!

 

Логічно і природньо, пише Gazeta Wyborcza, що такій зміні за всіма правилами новинної журналістики мала б бути присвячена стаття на титульній сторінці газети. Але ж ні. Як витикають праві коментатори і блогери, сенсаційна інформація з'являється після 219 слів статті у "Washington Post". Перед нею, цієї сенсацією  автори (Ден Бальц і Скотт Клімент) довго мусують тему негативних емоцій в цьогорічній кампанії. Обоє кандидатів мають погану репутацію: Клинтон позитивно оцінюють лиш 41% виборців, а негативно — 57%. Трамп має 40% позитивних оцінок, а негативних — 57%.

 

В найновішій історії США ще такого не було, щоб на президентські вибори висували так нелюбих кандидатів. В майбутньому історики маститимуть голову над тим, як так сталося, що обидві партії вибрали собі таких специфічних  в сенсі негативних емоцій лідерів. Але стає очевидним, що для обох це є єдиним життєвим шансом стати президентом: проти "нормального" республіканця Клинтон не мала би жодних шансів, а проти якогось популярнішого демократа не мав би шансів Трамп.

 

Опитування "Washington Post" , зрештою, лиш підтверджує результати іншого опитування минулого тижня: Fox News давало йому перевагу 45% на 42%, а Rasmussen Reports — навіть 42% на 36%. Решту ж найновіших опитувань все  вказує на перемогу Клинтон (WSJ — 46% :43%, "New York Times" — 47% : 41%).

23.05.2016