Археологи виявили давнє житло та ритуальну споруду під час розкопок єврейської дільниці.

 

Експедиція НДЦ «Рятівна археологічн служба» розкопала у Жовкві міські споруди, яким від 100 до 400 років, а також частину давнього оборонного муру. Знахідки виявили під час дослідження поблизу міської синагоги, на території колишньої єврейської дільниці, розповів директор НДЦ «Рятівна археологічна служба» Олег Осаульчук, пише ЗіК.

 

«Ми розпочали роботи на цій ділянці з метою вивчити цю територію до початку її загосподарювання, тому вони мають пам’яткоохоронний характер. За результатами робіт буде прийнято остаточне рішення щодо доцільності забудови ділянки», – розповів Олег Осаульчук.

 

«Розкопки проводяться фактично впритул до давніх оборонних мурів, поблизу старої синагоги. Загальна площа ділянки 138 квадратних метрів, з котрих близько 50 квадратних метрів вже досліджено», – розповів Тарас Іванишин – науковий співробітник експедиції, археолог Державного історико-архітектурного заповідника у місті Жовква.

 

За два місяці археологам вдалось виявити рештки долівок нежитлової споруди XIX століття та житла, можливо, XVIII століття, а також частину давньої дороги, якою, ймовірно, користувались аж до початку XX століття. Дорожнє покриття на ній було зроблене з дерев’яних кругляків засипаних тирсою і стружкою. Знайшли археологи під час розкопок і кам’яні фундаменти микви, ймовірно, XIX століття.

 

«Під час досліджень ми також розкрили частину автентичної оборонної міської стіни. Вона виготовлена з каменя-вапняка і до нашого часу збереглась добре. Наразі ми розчистили її на відтинку восьми метрів і у планах розкрити ще шість», – розповів Тарас Іванишин.

 

Найдавніші ж артефакти на ділянці датуються XVII століттям – це дерев’яна криниця, розміром 60х60 см, і фундамент споруди, яка могла мати житлове або ж оборонне призначення.

 

17.05.2016