Щонайменше 15 медалістів Олімпіади в Сочі вживали допінг.

Про це написала газета The New York Times з посиланням на колишнього керівника московської антидопінгової лабораторії Григорія Родченкова.

 

 

За словами Родченкова, котрий зараз переховується в США, побоюючись помсти з боку російської влади, він розробив спеціальний «коктейль» з трьох заборонених препаратів, який змішував з алкоголем і давав російським спортсменам. Серед тих, хто приймав «коктейль Родченкова» були головні російські зірки Олімпіади, наприклад, 14 членів команди лижників і два бобслеїсти, котрі завоювали золоті медалі. Конкретно в статті згадуються такі російські медалісти Сочі-2014, як лижник Олександр Легков, бобслеїст Олександр Зубков і скелетоніст Олександр Третьяков.

 

Родченков розповів, як російські антидопінгові експерти і співробітники спецслужб уночі таємно підміняли проби сечі, що містили сліди допінгу, на чисті проби, заготовлені місяцями раніше. «Протягом декількох годин ці люди щоночі працювали в секретній лабораторії, освітленій лише однією лампою, передаючи через вузький отвір в стіні проби сечі, які підлягали тестуванню на наступний день. До кінця Олімпіади було підмінено до ста таких проб», – повідомив Родченков.

 

Жоден з російських спортсменів не був тоді викритий у вживанні допінгу, а збірна Росії виграла більшість нагород, з великим відривом випередивши свого головного суперника – США. «Люди славлять олімпійських чемпіонів, а ми тут крутимося, як божевільні, підміняючи їхню сечу. Ви можете собі уявити, як організовано олімпійський спорт?» – цитує слова Григорія Родченкова газета The New York Times.

 

Після того, як американське видання попросило російських офіційних осіб прокоментувати ці звинувачення, міністр спорту Росії Віталій Мутко назвав їх «черговим етапом інформаційної війни проти російського спорту». Він підкреслив, що «всі опубліковані історії такого кшталту не підкріплені жодними фактами». 

13.05.2016