Музикантів "накрутили" виступити проти квот для української пісні.

Лідер гурту "Бумбокс" Андрій Хливнюк, що належав до 55 музикантів, котрі виступили проти ухвалення закону з закріпленням квот для пісень українською мовою на радіо, зізнався, що перед приєднанням до заяви отримав викривлену інформацію.

 

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

 

"Сьогодні я отримав неточну інформацію щодо проекту закону №3822. Мова не йде про 75% всього ефіру українських радіостанцій... Журналістам би тільки сенсацію", – прокоментував Хливнюк.

 

Видання Тексти наголошує, що законопроект №3822 про внесення змін до закону "Про телебачення і радіомовлення" (автори – Олег Медуниця, Ігор Артюшенко, Іван Крулько і Олег Ляшко) пропонує надати квоту пісням українського виробництва 50%, і з них 75% мають бути українською мовою. "Іншими словами, пропонується, щоб 37,5% пісень (75% від 50%) зі словами мали бути українською мовою", – підкреслює видання. Законопроект дістав підтримку Міністерства культури.

 

Попри все, Андрій Хливнюк вважає, що "залишаються відкритими питання [музичних] форматів і більш ретельної підготовки закону, з урахуванням досвіду інших країн". "Квота на кшталт французької потрібна, але підпис ставили задля доопрацювання закону з врахуванням форматів радіостанцій, що зараз фактично перебувають у тіні. Майже неможливо буде відкрити, наприклад, ритмнблюзове чи джазове радіо", – зазначив музикант.

 

Напередодні Незалежна асоціація телерадіомовників поширила повідомлення, в якому зазначила, що "українські музиканти вважають пропозицію міністра Кириленка популістським кроком, який намагається розділити українців за мовною ознакою", а це "працює проти єдності в суспільстві та є неприпустимим в умовах, коли країна протистоїть зовнішній агресії". Музиканти закликали депутатів не підтримувати проект.

 

Під заявою, зокрема, підписалися: Джамала, Дмитро Шуров (Pianoboy), Віктор Павлік, Ірина Білик, Злата Огнєвіч, Тіна Кароль, Віталій Козловський, Наталія Могилевська, Lama, Nikita, The Hardkiss, "Неангели", Ірина Федишин – загалом 55 виконавців.

 

30.03.2016