Місія ОБСЄ поінформувала, що "гарячий" транспортний вузол біля Ясинуватої – за бойовиками.

Перший заступник голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александр Хуг поінформував, що автомобільна "розв'язка" під Ясинуватою, де в останні тижні відбувалися гарячі бої, перебуває під контролем збройних формувань руху "ДНР".

 

Про це Хуг заявив на прес-конференції у Краматорську, інформують "Новини Донбасу".

 

"Ця розв'язка була під контролем так званої "ДНР" до того дня, до того великого зіткнення, і продовжує бути до цього часу. Однак, те, що відбувається на західному чи на північному боці цієї "розв'язки" – не ясно до цього часу. Ця зона дуже близька до фронту і тому там не було жодного ефективного контролю", – поінформував Хуг.

 

Місія ОБСЄ планує в найближчий час скерувати патрулі на перемичку між Ясинуватою та Авдіївкою.

 

Днями волонтерська спільнота "Повернись живим" повідомила про те, що Ясинуватська "розв'язка" перебуває під контролем Збройних сил України. У п'ятницю 11 березня в аналітичній статті волонтери уточнили: українських військовиків на транспортному вузлі нема, проте вони перебувають упритул до перехрестя та дороги, котра також поєднує Донецьк із Горлівкою і мають змогу відстежувати пересування ворожих військових колон на дорозі. "Головним досягненням останніх тижнів для нас безумовно стали взяття 16-м батальйоном 58-ї бригади авдіївської промзони, а відтак – можливість вогневого ураження техніки противника на трасі Донецьк-Горлівка", – ідеться у дописі спільноти "Повернись живим". Волонтери зазначають, що раніше бойовики повністю контролювали підхід до дороги й мали добрі позиції для обстрілів українських укріплень. Після однієї з атак бійці ЗСУ пішли у контрнаступ, а відтак закріпилися глибше на лінії розмежування.

 

Цікаво, що український штаб до цього часу не підтвердив просування під Ясинуватою. 10 березня представник прес-центру штабу АТО Сергій Жмурко заявив у коментарі телеканалу "112 Україна", що біля Ясинуватої воювали бойовики, перебрані в українські однострої. "В районі дачної ділянки, на південь від Авдіївки, зафіксовано піхотні групи бойовиків, які були переодягнені у форму військовослужбовців, але у них на ногах були білі пов'язки, традиційні для незаконних збройних формувань. Вони відкрили вогонь з сірої зони по своїх позиціях неприцільний вогонь, щоб сфотографувати це і викласти, що це ЗСУ намагаються взяти під контроль транспортну розв'язку біля Авдіївки", – розповів Жмурко.

 

11.03.2016