ЄС та США закликали звільнити Надію Савченко.

Державний секретар Джон Керрі від імені Сполучених Штатів закликав до негайного звільнення Надії Савченко. "Я глибоко стурбований здоров'ям і умовами утримання українського пілота та народного депутата Верховної Ради Надії Савченко, котра у п'ятницю оголосила про протест із відмовою від їжі та води через її утримання у Росії", – ідеться у заяві Керрі, поширеній Білим Домом.

 

Держсекретар нагадує, що за понад 20 місяців поневолення Надію піддавали численним діям, які можна вважати знущанням над людиною: допитам, одиночним ув'язненням, примушували до "психіатричної експертизи".

 

За словами Джона Керрі, процес над Савченко та її утримання у Росії порушують міжнародні стандарти. А також – не відповідають мінським домовленостям.

 

Натомість Європейський союз підкреслив, що Росія відповідає за життя і здоров'я осіб, котрі утримуються на її території.

 

Про це йдеться у заяві представника ЄС, поширеній на офіційній інтернет-сторінці Єврокомісії.

 

"Повідомлення про голодування Надії Савченко надзвичайно тривожать", – ідеться у заяві.

 

У ЄС нагадують, що такий крок був би спрямований для виконання комплексу заходів щодо реалізації мінських угод, де йдеться про "звільнення усіх бранців і незаконно утримуваних осіб".

 

"ЄС підкреслює, що Росія є відповідальною за здоров'я, добробут і дотримання прав людини всіх осіб, які утримуються під її вартою", – йдеться в заяві.

 

08.03.2016