Перемовини щодо майбутнього членства Великої Британії в ЄУ поки що не досягли успіху.

Розмови відбуваються у рамках саміту Європейської Унії в Брюсселі – повідомило німецьке видання Tagesspiegel.

 

 

У перемовинах  про угоду з Об’єднаним Королівством беруть участь британський прем’єр-міністр Девід Кемерон, президент Ради ЄУ Дональд Туск, президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, президент Франції Франсуа Олланд і чеський прем'єр Богуслав Слободка, котрий репрезентує на зустрічі східноєвропейські країни.

 

«Ми досягли певного поступу, але ще багато що належить зробити», – заявив Дональд Туск за підсумками першого дня дискусії. На дипломатичній мові це можна потрактувати як відсутність успіху.

 

Від результату переговорів суттєво залежатиме, чи залишиться Велика Британія в складі Євроунії. Адже, як засвідчують соціологічні дослідження, піддані королеви Елізабет ІІ в більшості своїй готові проголосувати на референдумі за вихід країни з ЄУ. Але можуть змінити свою думку, якщо Брюссель піде на поступки Лондону в принципових питаннях. Девід Кемерон має намір провести відповідний референдум уже влітку цього року.

 

«У нас викликають стурбованість деякі пропозиції. Диявол ховається в деталях», – зазначив голова Європарламенту Мартін Шульц, коментуючи проект нової угоди з Об’єднаним Королівством. Мова йде про тимчасове скасування допомоги трудовим мігрантам, можливість британського парламенту блокувати загальноєвропейські закони, формулюванням про ЄУ як про «союз країн з різними валютами» і відмова від постулату про прагнення до постійного поглиблення інтеграції.

 

Східноєвропейські країни-члени ЄУ теж дуже занепокоєні наміром Лондона урізати соціальні допомоги їхнім громадянам, котрі працюють у Великій Британії

 

Жан-Клод Юнкер все ж залишається оптимістом. «Ми обов'язково домовимося з Кемероном, нікуди не дінемося, іншого просто не дано, не можна такого допустити, щоб Британія пішла», – заявив він перед другим раундом перемовин.

19.02.2016