Марта Кузьма очолила Школу мистецтв Єльського університету.

 

Деканом Єльської школи мистецтв призначено відомого американського мистецтвознавця українського походження Марту Кузьму.

 

Про це йдеться у зверненні президента університету Пітера Саловея до єльської спільноти.

 

Пані Кузьма буде першою жінкою, яка очолить Школу мистецтв з моменту її заснування у 1869 році.

 

"Марта належить до незалежних і креативних мислителів з вагомим досвідом у налагодженні глибоких зв'язків зі студентами та викладачами. Я впевнений, що вона розвиватиме унікальну візію Єльської школи мистецтв", – прокоментував Саловей.

 

На думку ректора, пані Кузьма тонко відчуває зміщення парадигми у сучасних митецьких та дизайнерських практиках, додавши, що вона вбачає мистецьку інституцію "творчою в характері, винахідливою у формулюваннях, критичною та гострою у структурі, великодушною у розбудові спільноти".

 

Марта Кузьма народилася 21 червня 1964 року в окрузі Пассаїк штату Нью-Джерсі, побіля Нью-Йорка. Її мати народилася у Західній Україні, виростала в Інсбруку, а після війни перебралася до США. 1986 року пані Кузьма закінчила Барнард-коледж Колумбійського університету в Нью-Йорку зі ступенем бакалавра з історії мистецтва та політекономії. Працювала у низці організацій, серед яких: Американська федерація мистецтв і Міжнародний центр фотографії в Нью-Йорку, за даними української Вікіпедії.

 

У грудні 1992 року приїхала до Києва, де влітку 1994 стала першим директором у Центрі сучасного мистецтва, створеного Джорджем Соросом. У 1997 році Центр Сороса очолив Єжи Онух, а Марта стала керівником галерейної програми.

 

У 1999-2001 рр. була арт-директоркою організації з підтримки місцевих художників Washington Project for the Arts у Вашингтоні. У 2002 році закінчила Мідлсекський університет в Лондоні зі ступенем магістра з естетики та теорії мистецтва. У 2005-2013 рр. очолювала норвезький фонд Office for Contemporary Art Norway у Осло. Кількаразово презентувала скандинавські павільйони на Венеційській бієнале.

 

У липні 2014 року призначена ректоркою Королівської академії мистецтв у Стокгольмі.

 

11.02.2016