У 2015-му зареєстровано найбільшу кількість нових партій.

У 2015 році в Україні зареєструвалася рекордна кількість політичний партій – 79. Ще 38 політичних сил виникло у 2014 році. А відтак, протягом двох років зареєструвалося більше партій, аніж за 10 попередніх.

 

Про це йдеться у звіті Комітету виборців України, оприлюдненому на конференції "Виборча реформа та структуризація політичного простору в Україні" директором КВУ Олексієм Кошелем.

 

Донедавна рекорд належав 2005 рокові – 24 партій.

 

Наразі в Україні зареєстровано 316 політичних партій.

 

Зі створених у 2015 році партій 50 мали право участі у місцевих виборах. Цим шансом скористалося менше половини політичних сил – 22 партії. Ще 8, хоч і заявили про намір брати участь у виборах, та не висунули жодного кандидата.

 

"Ми отримали абсурдну ситуацію, коли кожних чотири дні в Україні реєструвалася нова політична сила. Це не лише підриває довіру суспільства до політичних партій, але і до представницьких органів влади", – прокоментував Олексій Кошель.

 

За словами голови КВУ, однією з причин зростання кількості політичних партій є перетворення реєстрації на різновид бізнесу (торгівля пакетами реєстраційних документів партій та місцями у виборчих комісіях). При цім в Україні відсутній належний контроль держави за створенням партій.

 

25.01.2016