Дружину В'ячеслава Кириленка викрили на плагіаті.

Дружину віце-прем'єр-міністра та міністра культури України, завідувача кафедри соціології Київського національного університету культури і мистецтв (КНУКіМ) Катерину Кириленко викрили на плагіаті при написанні докторської дисертації на тему "Теоретичні і методичні основи формування інноваційної культури майбутніх культурологів у вищому навчальному закладі".

 

Про плагіат написала завідувач кафедри культурології факультету магістерської підготовки КНУКіМ Тетяна Пархоменко у своїй статті для "Української правди".

 

За словами пані Пархоменко, близько третини із 396 сторінок дисертації не мають посилань на використані джерела. "Вони складаються з текстів, що належать іншим авторам, посилання на яких відсутні або є сфальсифікованими", – пише автор.

 

Зокрема, сторінки 24-31, 40, 48 дисертації Кириленко – це стаття Ж. Ю. Кузьміної (опублікована у "Віснику ДоНУЕТ" №2, 2013), відсутня у списку використаних джерел. Цитати статті кандидата економічних наук О. І. Вікарчук зі "Сталого розвитку економіки" №3, 2013 – ніяк не позначені, хоча й з’являються на на сторінках 97-103 і 105 дисертації. Текст на сторінках 108-112 є частиною статті Марії та Михайла Шведів "Освіта і культура як суспільні явища" (Вісник Львівського університету. Серія педагогічна, 2004, Вип. 18, с. 3-10), дослідила Пархоменко.

 

"Чому жоден із трьох офіційних опонентів разом із науковим консультантом не впізнав тексти з доволі відомих джерел? Чому не помітив їх жоден із членів новоутвореної вченої спецради (Д.26.004.18) у НУБіП разом із головуючим на захисті ректором Ніколаєнком? Важко уявити, що усі шановні науковці виявилися геть на це нездатними. Можливо, не захотіли помітити? Чи не тому Катерина Кириленко наважилась видати чужу інтелектуальну власність за свою, що вважає прізвище свого чоловіка, точніше його посади, тим чарівним словом, що відкриває усі кабінети, закриває усі вуста та затьмарює очі?" – пише Пархоменко.

 

Дисертація готувалася у стислий термін: від 3 квітня 2014 року, коли у Київському університеті культури і мистецтв затвердили тему, до квітня 2015 року, перед представленням на кафедрі.

 

Тетяна Пархоменко підозрює, що поспіх пов'язаний із наміром провести Катерину Кириленко на посаду ректора КНУКіМ.

 

Сім'я Кириленків відкидає звинувачення. В'ячеслав Кириленко написав на своїй сторінці у twitter, що звинувачення, опубліковані "Українською правдою", – "абсурдні та хворобливі". Катерина Кириленко готує статтю зі спростуванням.

 

13.01.2016