З Грибовицького сміттєзвалища крадуть гудрони.

З Грибовицького сміттєзвалища біля Львова невідомі особи вже кілька місяців вивозять кислі гудрони з вмістом сірчаної кислоти, що належать до речовин другого класу небезпеки після радіоактивних відходів, повідомив керівник ГО «Комітет екологічного порятунку» й голова громадської ради при державній екологічній інспекції у Львівській області Марко Шпікула під час засідання виїзної комісії, передає Вголос.

 

За словами Марка Шпікули, у жовтні було зафіксовано випадки вивезення з Грибовицького сміттєзвалища кислих гудронів. Тоді на місце виїжджали поліція, державна екологічна інспекція, Жовківська райадміністрація, однак крадіжки тривають.

 

Як пояснив представник Жовківського відділення поліції, заступник начальника сектору, майор Ростислав Зінчук, за цим фактом було відкрито кримінальне провадження і триває досудова перевірка. Однак Марко Шпікула наголошує, що два тижні тому він приїжджав на сміттєзвалище й побачив свіжі сліди вивезення гудронів.

 

«Пройшло вже два місяці відтоді, як порушено справу, а близько двох тижнів тому гудрони далі вивозили, якось дивно триває кримінальна справа», – наголосив він.

 

На Грибовицькому сміттєзвалищі є чи не єдині у світі гудрони, що містять сірчану кислоту, і, в принципі, на сьогодні невідомі технології їх переробки. Без спеціальних дозволів і ліцензій їх заборонено також перевозити, адже це речовини другого класу небезпеки. Марко Шпікула пояснює, що їх можуть викрадати, щоб спалювати, адже гудрони мають високу тепловіддачу, хоча це й заборонено. Або ж переробляють, добавляють у бітум і, наприклад, роблять асфальт.

 

Голова Грибовицької сільської ради Ігор Питель запропонував передати гудрони на баланс Львівської обласної ради, тоді, на його думку, буде простіше знайти інвестора й переробити їх. За його словами, два роки тому громада ініціювала таке звернення до обласної ради, однак питання залишається актуальним.

05.01.2016