Після консультацій з міністром юстиції Лоретою Лінч і головою ФБР Джеймсом Комі президент США Барак Обама ухвалив рішення оголосити про заходи щодо посилення контролю за обігом зброї всупереч багаторічному опору Конгресу – повідомила інформаційна аґенція Reuters з покликом на прес-службу Білого дому.

 

 

Згідно з новим планом, всі продавці зброї повинні будуть мати відповідні ліцензії та будуть зобов'язані ретельно перевіряти своїх покупців. Будуть скасовані запроваджені раніше винятки з правил для деяких торговців зброєю в інтернеті, а також для збройових шоу.

 

Окрім того, ФБР найме понад 200 нових співробітників для перевірки торговців зброєю. Керівництво штатів повинне буде надавати федеральній владі інформацію про людей, котрі не мають права на володіння зброєю у зв'язку з психічними розладами, а також у зв'язку із зареєстрованими випадками прояву домашнього насильства.

 

Попри те, що право на вільне володіння зброєю закріплене другою поправкою до Конституції США, Обама стверджує, що пропоновані ним заходи не виходять за межі його повноважень і не суперечать Основному закону. За словами американського президента, він має законне право обійтися без голосування цього питання в парламенті.

 

Тим часом Конгрес США, де більшість належить республіканцям, має рішучий намір не допустити  жодних додаткових обмежень на продаж зброї в країні. Кандидат у президенти США від республіканців Ренд Пол вже заявив, що буде всіма силами боротися проти запровадження цих заходів. 

05.01.2016