Кілька арабських країн заявили про розрив дипломатичних стосунків з Іраном.

Першою відповідну заяву зробила Саудівська Аравія – після різких заяв Тегерана і нападу на саудівське посольство в Ірані, які відбулися після страти в Ер-Ріяді відомого шиїтського проповідника – повідомив новинний телеканал  ABCNews.

 

 

Слідом за Саудівською Аравією про припинення дипломатичних відносин з Іраном оголосила влада Бахрейну. Як повідомив міністр Бахрейну з питань ЗМІ Іса Хамаді, іранським дипломатам наказано протягом 48 годин покинути країну.

 

Останнім часом Бахрейн звинувачував Тегеран у підтримці бахрейнських шиїтів, які перебувають в опозиції до правлячого в країні сунітському режиму.

 

Третьою країною, яка розірвала дипломатичні стосунки з Іраном, став Судан. Влада країни повідомила, що ухвалила рішення вислати іранських дипломатів і відкликати свого власного посла в Ірані на знак протесту проти нападу на саудівське посольство в Тегерані.

 

Окрім того, підтримку Саудівської Аравії висловили Кувейт, Ємен і Єгипет. Також свого посла в Тегерані відкликали Об'єднані Арабські Емірати, котрі не стали проте розривати дипломатичні відносини повністю.

04.01.2016