«Меморіал» домігся заборони ввезення в Україну антиукраїнських книжок з Росії.

Львівська обласна історико-просвітницька організація «Меморіал» виграла справу в Київському апеляційному адміністративному суді про заборону ввезення на територію України книг антиукраїнського спрямування, повідомив голова правління ЛОІППО «Меморіал» Роман Гунда, сказали в прес-службі організації.

 

Ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 17 грудня, що набирає чинності з моменту оголошення та оскарженню не підлягає, зупинено митне оформлення операцій із ввезення на митну територію України книжок видавництв Російської Федерації ООО «Издательство Яуза», ООО «Яуза-пресс», ООО «Издательство «ЭКСМО», ООО «Алгоритм».

 

Йдеться про книги відомих сепаратистів: Георгія Савицького («Поле боя – Украина. Сломанный трезубец», видавництво «Ексмо»), Олександра Сєвєра («Русско-украинские войны», видавництво «Яуза-Пресс», «Ексмо»), Максима Калашнікова, Сергія Бутковського, співавторів книги «Независимая Украина. Крах проекта» (видавництво «Фолио») та Федора Березіна, автора фантастичного бестселера, виданого накладом 25 тис. примірників «Война 2010. Украинский фронт» (видавництво «Ексмо»).

 

У «Меморіалі» зазначили, що понад рік домагались цього рішення, десятки разів звертались зі скаргами в МВС, СБУ та прокуратуру України та Львівщини зокрема, але отримували відписки про те, що справа стосується свідомості українців, а не правоохоронних органів.

 

«Складалось враження, що тільки «Меморіалові» це потрібно. Нарешті «Меморіал» звернувся в Окружний адміністративний суд м. Києва, який також відмовив в забороні ввозу ворожої літератури в Україну. І тільки Київський апеляційний адміністративний суд зайняв державницьку позицію – скасував ухвалу Окружного адміністративного суду м. Києва, та задовольнив вимоги Львівської організації «МЕМОРІАЛ», – розповіли в організації.

24.12.2015