Білий дім оприлюднив програму візиту Байдена до України.

Віце-президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден під час візиту до України виступить на пленарному засіданні Верховної Ради. Промову заплановано на вівторок. Байден перебуватиме в Україні два дні, 7 і 8 грудня.

 

Про це повідомили представники Білого дому на офіційному брифінгу, інформує портал американського уряду.

 

Так, у понеділок Байден відбуде тривалий робочий ланч із президентом України Петром Порошенком, а ввечері поспілкується із прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком. Також відбудеться окрема зустріч із представниками громадянського суспільства з приводу реформ в Україні.

 

У вівторок віце-президент США виступить в українському парламенті. "Ми вважаємо, що це історична можливість для віце-президента, щоб висловити політику щодо України", – зазначили у Білому домі. Речники підкреслили, що це буде вперше в історії українського парламентаризму, коли слово на трибуні даватимуть посадовцю на рівні віце-президента іншої держави.

 

Байден має намір висловити підтримку Україні в умовах військової аґресії Росії: США закликатимуть Москву до виконання мінських домовленостей, наполягатимуть на невизнанні анексії Криму, підтримуватимуть пролонґацію санкцій. Окрім того, Вашингтон планує обговорити з Києвом умови посилення Збройних сил військовим оснащенням, а також вишколами інструкторів.

 

Друга важлива тема – проведення реформ, зокрема, антикорупційної. Речники Білого дому наголосили, що мало лише призначити антикорупційного прокурора – треба також реформувати цілу прокуратуру і забезпечити верховенство права.

 

Народний депутат Сергій Лещенко, котрий наразі перебуває у Вашингтоні, анонсував, що Байден під час приїзду до Києва буде доволі категоричним. "Візит Байдена наступного тижня стане холодним душем для корупціонерів при владі. При цьому на знак поваги до героїзму українського народу Байден планує виступити на сесійному засіданні Верховної Ради у вівторок", – поінформував Лещенко.

 

03.12.2015