Росія спотворює дані про авіаудари в Сирії.

Про це заявила британська незалежна експертна група Bellingcat. «Міністерство оборони Росії в своїх повідомленнях про авіаційні удари, завдані під час операції в Сирії, наводить хибні дані», — йдеться у звіті групи.

 

 

До такого висновку експерти дійшли, проаналізувавши запис брифінґу представника Міністерства оборони Росії, генерал-майора Ігоря Конашенкова, що відбувся 9 листопада. Як повідомляють експерти Bellingcat, російські Повітряно-космічні сили завдають ударів не по позиціях «Ісламської держави», як вони стверджують, а по інших об'єктах.

 

Зокрема, в першому відеоролику генерал-майор Конашенков демонструє повітряну атаку на, нібито, склад ІДІЛ в провінції Ракка. А Bellingcat вказує на те, що, «як і в багатьох попередніх випадках, Росія некоректно описала показане на відео місце». Експерти Bellingcat за допомогою геолокації встановили, що удари насправді були завдані за 115 кілометрів від зазначеної точки — у провінції Алеппо.

 

На іншому відео, як стверджує представник російського військового відомства, показано, нібито, атаку на укріплений блок-пост в провінції Ідліб. На підставі даних геолокації експерти встановили, що авіаудар було завдано недалеко від одного з населених пунктів у провінції Алеппо, де позицій джихадистів немає. Експерти Bellingcat припускають, що метою цього удару російських ВКС була підтримка військ президента Сирії Башара Асада, які б'ються проти повстанців.

12.11.2015