Єврокомісія перевірить, чи відповідає «Північний потік-2» цілям ЄУ.

Про це заявив віце-президент Європейської Комісії Валдіс Домбровскіс на конференції в Ризі – повідомив латвійський телеканал TVNET.

 

 

За його словами, Марош Шевчович – європейський комісар у справах міжінституційних відносин та адміністрації, котрий керує від ЄК питання Енергосоюзу – планує провести перевірку того, наскільки угода російського концерну «Газпром» із західноєвропейськими партнерами відповідає цілям енергетичної політики ЄУ і правовим нормам, які регулюють конкуренцію.

 

Через «Північний потік-2» Україна, яка раніше була найважливішою транзитною країною для газу, що надходить з РФ до Західної Європи, може втратити свій вплив. Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк вже назвав новий проект «антиукраїнським і анти європейським».

 

Окрім нього, «Північний потік-2» гостро скритикували лідери низки східноєвропейських країн, а також посол США при Євроунії Ентоні Ґарднер. Американський політик заявив, що для «Північного потоку-2» немає жодного економічного обґрунтування.

 

Угоду між «Газпромом» і західноєвропейськими компаніями E.ON, BASF/Wintershall, OMV, ENGIE і Royal Dutch Shell про будівництво двох ниток газогону з Росії до Німеччини дном Балтійського моря було підписано у вересні 2015 року. Двома нитками, які заплановано прокласти до кінця 2019 року, у ФРН планується доставляти 55 млрд кубометрів газу на рік.

07.11.2015