Подвійна зоряна система з потужним магнітним полем

Аспірант з Університету Квінз (м. Кінґстон, Онтаріо, Канада) Мет Шульц відкрив першу масивну подвійну зоряну систему, у якій обидві зірки мають потужні магнітні поля. Подвійна зоряна система – це дві зірки, сполучені гравітаційним полем, що з величезною швидкістю обертаються довкола спільного центру маси.

 

Шульц входить до астрономічного співробітництва BinaMIcS (Binarity and Magnetic Interactions in various classes of Stars – «Подвійність та магнітні взаємодії у різних класах зірок), яке спеціально займається магнітними полями зірок й вже протягом кількох років намагається знайти такий об’єкт. Відкриття вдалося зробити за допомогою Телескопу CFHT (Канадсько-Французько-Гавайський телескоп), що розташований на Гаваях.

 

«Питання походження магнетизму у великих зірок залишається загадкою. – каже автор відкриття. – Можливо, перша відома зоряна система з такими властивостями зможе пролити світло на цей феномен».

 

У невеликих і порівняно холожних зірок, таких як Сонце, магнітні поля утворюються за допомогою конвекційних потоків у їхній зовнішній оболонці. Проте у зовнішніх шарах масивних зірок таких потоків немає, тож і не може виникнути ефект магнітного динамо. А втім, приблизно у 10% великих зір є магнітні поля.

 

Сьогодні існують дві поширені гіпотези, які пояснюють цей феномен. Вони обидві є варіаціями на ідею т. зв. «викопного» магнітного поля, тобто магнітного поля, яке було породжене у якийсь момент в минулому зорі і «застрягло» у її зовнішніх шарах.

 

Перша гіпотеза постулює, що магнітне поле виникає під час формування зорі, а друга стверджує, що його породжує рух зоряної плазми, яку збурює гравітація у момент, коли зорі парної системи підходять на найближчу відстань одна до одної.

 

Цікавий і досі непояснений факт полягає в тому, що магнітна індукція обох полів приблизно однакова, але їхні осі спрямовані у протилежні боки, тобто південний полюс однієї зорі збігається з північним іншої.

 

«Можливо, це просто збіг. А, може, це вказує на щось суттєве у взаємодії двох зірок, чого ми ще не знаємо», – каже М. Шульц.

 

Stellar discovery: Massive binary star with unique properties

ScienceDaily, 11/09/2015

Зреферував Євген Ланюк

12.09.2015