Чому одягати коричневе й рожеве не рекомендують?

Згідно з опитуванням 1 000 людей, більшість надає перевагу чорному кольорові. 66 % жінок подобається, коли чоловік одягнений у чорне. Чорний одяг створює серйозний, інтелектуальний образ для того, хто його одягає. Чорна сорочка на довгий рукав або тісна сукня не без підстав стали класикою – вони підходять на побачення, співбесіду, ділову зустріч чи сімейне свято. Той, хто носить чорне, випромінює серйозність, елегантність, інтелект і впевненість у собі.

 

Щоб одягнути рожевий взагалі потрібна сміливість, адже цей колір заробив собі не найкращу репутацію.  Чи чоловікові, чи жінці в рожевому приписують атрибути, яким не позаздриш: непристойність, нав’язливість, примітивність. Лише 5 % опитаних відповіли, що любителі рожевого – розумні, натомість інші 95 % вважали осіб у модному рожевому вбранні – недалекими.

 

Коричневий колір також не підходить на роль модного. За винятком взуття чи аксесуарів – у цьому разі коричневий цілком виправданий. Але в випадку текстильних виробів, зокрема сорочок, спідньої білизни чи суконь, потрібно бути уникати цього кольору. Саме лише визначення «колір багнюки» заставляє задуматися, бо, дивлячись на коричневу сорочку, про смачний шоколад згадує мало людей, у більшості виникає асоціація з землею, гірчицею і коричневим соусом.

 

Коричневий не є ніяким показником інтелекту чи серйозності.  Одяг цієї барви зарахували до категорії «нудний й порожній». Не дивно, що лише 1 – 4 % опитаних на перше побачення з’явилися б у коричневому вбранні. Ті, хто його носить, виявилися сором’язливими та нерішучими, тобто такими, що не хочуть виділятися.

 

Тому, хто вважає, що чорний – це барва похорону, а на кожен десь вона занадто похмура, вартувало б придивиться до червоного. Це стосується і тих, хто любить рожевий, але в майбутньому хотів би, щоб його вважали серйознішим. Згідно з дослідженням, яке здійснили спільно Університети Ліверпуля та Праги 2010 р., червоний одяг, як і чорний, пов’язують з високим рівнем привабливості та впевненості у собі.

 

За результатами розвідки склали шкалу кольорів, посортованих за тим враженням інтелігентності, серйозності, яке вони справляють: 1 – чорний; 2 – синій; 3 – білий; 4 – зелений; 5 – фіолетовий; 6 – коричневий; 7 – червоний; 8 – жовтий; 9 – оранжевий; 10 – рожевий.

 

 

І дещо про психологію кольору.

 

 

 

 

Зелений сильно пов'язаний з природою, її спокоєм та силою. Він символізує природність, сподівання, ріст, молодість і незрілість. Також зелений є символом отрути, адже продукти, що позеленілі, не рекомендує їсти ніхто.

 

Раніше сама зелена фарба була отруйною, бо її робили з ацетату міді, розбавленого в арсені. Наполеон дуже любив зелений колір, і на вигнанні на острові святої Єлени свою кімнату пофарбував у зелений колір. Після смерті у його волоссі та нігтях знайшли багато арсену. Спочатку припускали, що саме він став причиною смерті, але потім встановили, що в Наполеона був рак шлунку.

 

Також зелений допомагає людям ідентифікувати чоловічі та жіночі лиця. Як виявилося, область навколо рота в жінок має значно більшу частку зеленого, ніж у чоловіків.

 

 

 

 

Синій випромінює спокій та глибину. Це колір далечіні й необмежених просторів, адже все далеке здається голубим, бо шари повітря відфільтровують інші кольори. Також синій асоціюють з холодом, дистанцією, відстороненістю.  А дослідження науковців з Університету Британської Колумбії (Канада) засвідчило, що синій колір фону здатен стимулювати креативність, тобто сприяє пошукам творчого вирішення проблеми.

 

 

 

Червоний – сигнальний колір. Він втілює сильні і суперечливі почуття: любов, помсту, злість і страх. Червоний може символізувати силу й міць, владу та поступ., пристрасть і тепло, небезпеку й страждання, агресію та активність. Жодна інша барва не пов’язана з такими складними образами.

 

Той, хто одягає червоне, не лише більше привертає увагу, а й здається привабливішим. Це рівносильно, підтвердили розвідки американських учених, як для чоловіків, так і для жінок.

 

Крім того, червоний – колір контролю: учитель, що використовує червоний стержень для перевірки робіт, виділяє значно більше помилок у тексті, ніж ті, хто користується синьою ручкою, засвідчило дослідження у Каліфорнійському державному університеті.

 

 

 

 

Жовтий як колір сонця – дуже бадьора та динамічна барва. В залежності від частки зеленого і червоного, жовтий може бути лимонним чи жовтогарячим. Через свою яскравість жовтий є міжнародним кольором попередження: символи на отруйних, вибухових чи легкозаймистих і радіоактивних речовинах  позначають жовтим на чорному тлі. Також позначення межі (смуги на проїжджій частині чи позначки перекриття руху) у багатьох країнах – жовті.

 

Жовтий нагадує про зрілість природи, зокрема пшеницю і соняшники на полі, та пов'язаний з достатком і радістю.

 

Та жовтий колір стимулює і негативні асоціації: заздрість, ревність, небезпеку, неприязнь. Так, в Середні віки жовтий був кольором злочинців – символіка, відроджена в період Третього Райху у жовтій зірці. Піднятий жовтий прапор на кораблях сповіщав про спалах епідемії, а жовта картка в футболі сьогодні означає попередження.

 

 

 

 

Фіолетовий – колір чуттєвості. Коли графік та психолог кольорів Гаральд Браєм (Harald Braem) 1972 р. разом зі своїми колегами роздумував над рекламною кампанією для «Мілки», ідея з фіолетовою коровою здалася йому цілком виправданою: мовляв, чуттєва барва відповідатиме властивостям шоколаду. Спочатку фірма обурилася. Але потім погодилася, і  до сьогодні на обгортці «Мілки» ми бачимо щасливу корову на фоні чистих пасовищ.

 

Також фіолетовий, як і червоний та оранжевий – кольори, які діти дуже люблять у віці 4 місяців. Це пов’язане з розвитком кольорового зору, адже спочатку немовлята можуть розпізнавати лише червоні тони.

 

 

 

 

Два полюси кольорової шкали – чорний і білий – два екстремуми. До них часто вдаються під час визначальних життєвих подій: народження, весілля, похорону.

 

В Китаї білий вважається кольором трауру. «У східній традиції людина після смерті стає чистою та близькою до бога, тому її асоціюють з білим, – каже Гаральд Браєм. – У західній традиції смерть сприймають власною, матеріальною втратою. Тому барвою трауру вибирають колір дистанції – чорний».

 

 

 

 

У віці 3 – 4 років діти починають називати кольори. У цьому ж віці розвивається їхня статева ідентичність. Перевагу дівчатка надають червоним і фіолетово-рожевим тонам, а хлопчики – голубим.

 

Загалом синій, згідно з опитуванням, є улюбленим 40 % людей, червоний – 19 %, а зелений – 18 %. Чорний вважають найкращим 16 %, жовтий – 11 %, білий – 8 %, оранжевий, коричневий та фіолетовий – 6 %.

 

 

Clara Ott

Wieso Sie in Braun und Pink weniger intelligent wirken

Die Welt, 1/09/2015

Зреферувала Соломія Кривенко

02.09.2015