ЄУ різко скритикувала вирок азербайджанській журналістці Хадіджі Ісмаїловій.

Як повідомило німецьке видання Spiegel вона працювала для азербайджанського бюра радіо «Свобода» (радіо Azadliq).

 

 

Нагадаємо, що у вівторок, 1 вересня, Бакинський суд виніс вирок Хадіджі Ісмаїловій. Її було визнано винною за статтями 179 (привласнення і розтрата), 192 (незаконне підприємництво), 213 (ухилення від сплати податків) і 308 (зловживання посадовими повноваженнями) і засуджено до 7,5 років позбавлення волі.

 

В оприлюдненій в середу, 2 вересня, у Брюсселі заяві верховна представниця Європейської Унії зі закордонних справ і політики безпеки Федеріка Моґеріні та єврокомісар з питань розширення та політики добросусідства Йоганнес Ган закликали азербайджанську владу провести новий, справедливий судовий процес у цій справі.

 

Комісар Ради Європи з прав людини Ніл Муйжніекс заявив: «Хадіджа є останньою жертвою довгого списку правозахисників і журналістів, які стали мішенню кримінального переслідування політичної системи, яка виступила проти них, бо вони наважилися її критикувати».

 

Керівник німецького відділення міжнародної організації «Репортери без кордонів» Крістіан Мір назвав звинувачення на адресу Хадіджі Ісмаїлової «абсурдними і безсоромними». «Цей судовий процес – вершина довгої низки спроб позбавити свободи слова незалежних журналістів Азербайджану, - вказав він. - Ми закликаємо міжнародне співтовариство вимагати беззастережного звільнення Хадіджі Ісмаїлової. Ця справа має привести до відчутних дипломатичним наслідків».

 

Хадіджа Ісмаїлова вважається найвідомішою журналісткою в Азербайджані. Вона, зокрема, прославилася гучними розслідуваннями комерційної діяльності родичів і наближених президента країни Ільхама Алієва.

02.09.2015